Gemeente Woudenberg


Bodem Henschotermeer weer schoon

Begin 2003 is een aanvang gemaakt met het schoonmaken van de bodem van de recreatieplas Henschotermeer in Maarn/Woudenberg. Drie vorstperiodes zorgden voor behoorlijke vertragingen, maar hebben er gelukkig niet toe geleid dat het werk tot na de zomermaanden moest worden uitgesteld. Medio april zal het sliblaagje zijn verwijderd. Zwemliefhebbers kunnen deze zomer dus weer genieten van schoon en helder zwemwater.

Grote schoonmaak
Eens in de 8 à 10 jaar geeft het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied de bodem van het Henschotermeer een grote schoonmaakbeurt. Dit is nodig, omdat vooral de naalden uit de bomen rond het meer voor een sliblaagje zorgen, dat elk jaar wat dikker wordt.

Het is een hele klus om de zandbodem van het ongeveer 13 hectare grote wateroppervlak van het Henschotermeer schoon te maken. De bodem loopt geleidelijk af en bereikt op zon 30 meter van de kant het diepste punt (ongeveer 1,5 meter).

Aannemersbedrijf Peek heeft speciaal voor de schoonmaakwerkzaamheden op het Henschotermeer een zuiginstallatie ontworpen. Na een aantal experimenten met de vernieuwde zuiger kon in januari het schoonmaken beginnen. Onderzoek heeft aangetoond dat het laagje slib dat zich in de afgelopen periode op de bodem had verzameld, niet is vervuild. Dit is niet alleen plezierig voor de zwemmer, maar het scheelt ook veel kosten, want het fijne slib mag op het terrein worden verwerkt en hoeft niet te worden afgevoerd. Toch vormt de schoonmaakactie nog een aanzienlijke uitgave voor het Recreatieschap; de totale kosten bedragen maar liefst 67.000.

Goede waterkwaliteit
Elke zomer controleert de Provincie Utrecht regelmatig de waterkwaliteit van het Henschotermeer. Hoewel er soms geruchten met een andere strekking de ronde doen, hebben deze controles hebben nog nooit iets verontrustends opgeleverd.

Het water in het meer blijft op peil doordat grondwater op meerdere plaatsen opwelt. Soms wordt er extra grondwater opgepompt. Door het zelfreinigend vermogen van het water blijft de kwaliteit goed. Hiervoor is het wel nodig dat het water helder is, zodat het zonlicht tot de bodem kan doordringen. Door het opwervelen van slib door zwemmers neemt het doorzicht echter af. Daarom is het nodig om eens in de 8 à 10 jaar de bodem een grote schoonmaakbeurt te geven. Een bijkomend voordeel is dat een schone zandbodem prettiger aanvoelt als je er overheen loopt.

Deel: ' Gemeente Woudenberg maakt bodem Henschotermeer weer schoon '
Lees ook