Gemeenten bieden minima vaak een te hoge zorgverzekeringspremie


DEN HAAG, 20131216 -- Gemeentes bieden de bijstandsinkomens van Nederland de mogelijkheid tot een collectieve zorgverzekering, zogenaamd met hoge premievoordelen. Je zou verwachten dat deze groep minimaal de laagst mogelijke basispremie krijgt. Maar deze deal lijkt soms meer op een verkooptruc van verzekeraars over de rug van de laagste inkomens van Nederland. Verzekerden kunnen met andere collectieven een stuk voordeliger uit zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van collectievezorgverzekering.nl.

Hogere premie speciaal voor de bijstand

Een rondgang langs de verzekeringspremies leert dat er in 2014 vele verzekeringen zijn met een basispremie onder de € 90,-. Zo heb je bijvoorbeeld bij OHRA voor € 88,19 per maand een reguliere zorgverzekering met vrije zorgkeuze en betaal je bij FBTO € 88,50. Een prijs waar een aantal gemeenten toch overheen gaan.

De gemeente Amsterdam biedt voor haar minima een premie van € 91,34 per maand. Inclusief verplicht aanvullend pakket en betaling eigen risico is dit een bedrag van € 144,84 per maand. De gemeente geeft in totaal een schamele €1,75 korting.

Ook de gemeente Utrecht biedt een basispremie van € 91,34. Hier komt nog een aanvullende verzekering en de afkoop van het eigen risico bij. Inclusief tandartsverzekering (€ 11,35) een maandbedrag van € 161,72.

De gemeente Rotterdam biedt wel een lage premie (€ 86,35) en koopt een deel van het eigen risico af. Er moet echter wel een verplicht aanvullend pakket van € 57,86 worden afgesloten. Dit leidt tot een maandpremie van € 144,21. Deze maandpremies lijken eerder goed voor de zorgverzekeraar dan voor de verzekerde met bijstandsuitkering.

Duur aanvullend pakket verplicht

Het aanvullende pakket moet meestal verplicht afgesloten worden, terwijl er in de samenleving juist een tendens is naar minder aanvullend verzekeren. Er worden vervolgens ook enkel dure pakketten aangeboden. Het zou voor veel verzekerden een stuk voordeliger zijn wanneer er gekozen kon worden voor een minder uitgebreid of geen aanvullend pakket. Het zomaar afsluiten van een duur aanvullend pakket leidt tot oververzekering en is weggegooid geld. De gemeentes komen minima hier totaal niet mee tegemoet.

Rentetrekken van minima

Een andere voorwaarde is vaak dat er iedere maand € 30 vooruit moet worden betaald voor het eigen risico. Wanneer het eigen risico niet gebruikt wordt, krijgt de verzekerde het geld pas in het derde kwartaal van 2015 terug. Er moet vervolgens voor het nieuwe jaar alweer betaald worden. Iemand in de bijstand kan in juli 2015 dus € 540 tijdelijk kwijt zijn aan een eigen risico dat die helemaal niet gebruikt. Al dit geld is dan in handen van een zorgverzekeraar, die een paar maanden van de rente kan profiteren.

Vertrouwen op eigen oordeel

Het gebrek aan keuzes en de verplichte afbetaling eigen risico binnen de zorgverzekering via de gemeente maakt deze verzekering duidelijk niet voor iedereen rond het bijstandsinkomen geschikt. Het belangrijkste voor deze groep is om niet direct te geloven dat deze sociale verzekering de goedkoopste optie is. Zo zijn er bijvoorbeeld ook open collectieven en goedkope internetverzekeringen.


Deel: ' Gemeenten bieden minima vaak een te hoge zorgverzekeringspremie '
Lees ook