Gemiddelde huurprijs Nederland stijgt ondanks groei huurwoningaanbod


DEN HAAG, 20090519 -- Uit onderzoek van Direct Wonen blijkt dat in april 2009 de gemiddelde huurprijs in Nederland gestegen is ten opzichte van een jaar geleden ondanks het toenemende aanbod van huurwoningen.

Gemiddelde huurprijs stijgt met 4,2 procent
Uit onderzoek van Direct Wonen blijkt dat de gemiddelde huurprijs van woningen in Nederland met 4,2 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In april 2009 werd voor een huurwoning gemiddeld 811 euro gevraagd. In dezelfde periode vorig jaar was de gemiddelde huurprijs 778 euro. De stijging wordt veroorzaakt door een toename van het aanbod huurwoningen in de hogere prijsklasse (huurwoningen vanaf 800 euro).

[grafiek verloop gemiddelde huurprijzen Nederland april 2008 - april 2009]


Voor huurwoningen in de prijsklasse tot 800 euro bedraagt in april 2009 de gemiddelde huurprijs 507 euro. Een stijging van 3,1 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het duurdere segment (huurwoningen vanaf 800 euro) laat een gemiddelde huurprijs zien van 1.235 euro. In dezelfde periode vorig jaar was de huurprijs 1.219 euro. Een stijging van 1,3 procent.

[tabel gemiddelde huurprijzen Nederland april 2009]


Aanbod nieuwe huurwoningen stijgt met 3,1 procent
In april 2009 is het aantal nieuw aangeboden huurwoningen in Nederland met 3,1 procent toegenomen ten opzichte van een jaar geleden

Stijgers en dalers
Ook deze maand zijn de verschillen tussen de steden weer groot. Amsterdam staat nog steeds aan kop als duurste stad van Nederland: de gemiddelde huurprijs is echter wel gedaald en bedraagt deze maand 1.303 euro. Zwolle is de goedkoopste stad met een gemiddelde vraagprijs van 448 euro.

Hilversum laat deze maand de grootste prijsstijging zien. De gemiddelde huurprijs steeg met 10 procent ten opzichte van vorig jaar en bedraagt 803 euro. In dezelfde periode vorig jaar was de gemiddelde huurprijs in deze stad 731 euro.

Deze maand zijn er in de top 5 van de grootste dalers, drie steden waar de gemiddelde huurprijs met ruim 10 procent is gedaald. Zwolle laat de grootste daling zien, de gemiddelde huurprijs ligt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar 14,8 procent lager.

[tabel stijgers en dalers huurprijzen april 2009]


In de afzonderlijke rapporten van de 23 steden worden de prijsschommelingen nader bekeken.

[tabel huurprijzen 23 steden april 2009]


Over Direct Wonen
Direct Wonen, opgericht in 1990, is marktleider in de particuliere woningverhuur markt met een marktaandeel van meer dan 21 procent.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze database van woningen en binnen onze klanten doelgroep: woningzoekenden en verhuurders om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de woningmarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren. Op het blog van Direct Wonen, https://blog.directwonen.aspx zijn alle marktrapporten en online nieuwsvideo's terug te vinden.

Direct Wonen biedt zowel huurders als verhuurders snel resultaat in het (ver)huren van woonruimte. Door de ruime keuze van huurwoningen zijn er geen wachtlijsten.
De 100 enthousiaste en deskundige medewerkers helpen vanuit 24 vestigingen elk jaar ruim 10.000 mensen aan een woonruimte.
Voor de woningzoekenden heeft Direct Wonen, voornamelijk in de grote steden van Nederland, het meest complete aanbod van particuliere huurwoningen in de prijsklasse van 250 tot 1.150 euro per maand.
Verhuurders van woonruimte hebben bij Direct Wonen de meeste kans op succes want Direct Wonen heeft de grootste actieve database van woningzoekenden in Nederland.
In 2008 is www.directwonen.nl meer dan 5,3 miljoen keer bezocht door circa 2,8 miljoen unieke bezoekers.
Naast Direct Wonen maken ook Kamernet.nl www.kamernet.nl, Goed Beheer www.goedbeheer.nl en Just Housing www.justhousing.nl onderdeel uit van de woondivisie van Direct Wonen N.V.

Meer informatie over de werkwijze van Direct Wonen:

* Verhuur in 7 eenvoudige stappen uw woonruimte via Direct Wonen

* Vind direct de woning die past bij uw woonwensen

* Praktische informatie over huren en verhuren vindt u in de nieuwe "verhuurwijzer" van Direct Wonen


Deel: ' Gemiddelde huurprijs Nederland stijgt ondanks groei huurwoningaanbod '
Lees ook