STICHTING BEURS VAN BERLAGE

Geneeskrachtige sieraden in de Beurs van Berlage

Geneeskrachtige sieraden in de Beurs van Berlage

Kunnen sieraden behalve mooi ook gezond zijn? Tweeëntwintig kunstenaars uit binnen- en buitenland vinden van wél. Ruudt Peters, Iris Eichenberg, Kadri Mälk, Ramon Puig Guyas en anderen zijn door de Gerrit Rietveld Academie uitgenodigd om sieraden te maken, die goed voor de gezondheid zouden kunnen zijn. Van 18 september tot en met 17 oktober zijn deze sieraden ten toon gesteld in de klokketoren van de Beurs van Berlage onder de geheimzinnige titel ROOK. Iedere dag behalve op maandag van 10 tot 16 uur in het Beurs van Berlage Museum, Beursplein no 1, Amsterdam. Toegang f 6,-.

Nadere toelichting:
Vroeger was het heel gewoon om aan sommige sieraden bijzondere krachten toe te kennen. Bekende voorbeelden daarvan zijn de talisman, het kruis en de kunstig bewerkte, geneeskrachtige steen aan een kettinkje.
De moderne mens weet dat dit allemaal een kwestie van bijgeloof is. Maar ook bijgeloof heeft invloed op de gezondheid van de mens. Het gebruik van de placebo in de hedendaagse geneeskunde is daar nog altijd het beste voorbeeld van.
Tegen deze achtergrond heeft de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam een workshop georganiseerd voor 22 sierraadkunstenaars. De deelnemers komen uit diverse landen: België, Finland, Duitsland, Australië, Spanje en Nederland. Zij krijgen lezingen van o.a. Prof. dr. A. von Grävenitz over 'Kunst en Alchemie' en door Dr. R. Turner over het gebruik van placebo's. Het belangrijkste is echter dat zij ieder voor zich een sieraad maken, waar de drager van kan geloven dat het een heilzame invloed heeft. Deze sieraden worden geëxposeerd in de Beurs van Berlage te Amsterdam, in de klokketoren van het museum aldaar. Zaterdag 18 september om 15.00 u. opent dhr. Tijmen van Grootheest, de nieuwe directeur van de Gerrit Rietveld Academie, deze tentoonstelling voor het publiek. De sieraden zijn tot en met zondag 17 oktober iedere dag
(behalve op maandag) te bezichtigen van 10 tot 16 uur.

Deelnemende kunstenaars:
Siegfried de Buck, Iris Eichenberg, Christina Filipe, Carlier Makigawa, Kadri Mälk, Louis Mueller, Eija Mustonen, Ruudt Peters, Ramon Puig Guyas, Andrea Wipperman, Christoph Zellweger, Juliet Felt, Susanne Schmitt, Marta Eliseu, Amanda Dowd, Tanel Weenre, Stephan Bottomley, Anna Rikkinen, Célio Braga, Kepa Kazmona, Vera Siemond, Jayne Wallace.

Inlichtingen:
Ruudt Peters, 020 - 625 7475

23 aug 99 16:38

Deel: ' Geneeskrachtige sieraden in Beurs van Berlage '
Lees ook