Ingezonden persbericht


Generaal Pardon Expo #2 Vehikel 08 t/m 17 Juni 2012.

Opening 8 juni 19.30 uur in de Paraplufabriek.

Expo #2 Vehikel

Vehikel is de tweede expositie van Generaal Pardon, het personage dat in 2012 de orders uitdeelt bij Kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek. Generaal Pardon is het alterego van de groep beeldend kunstenaars Bart Jansen, Filip Jonker en Lars Reinboud. Zij stellen zich ten doel om tentoonstellingen te maken waarin de toeschouwer de wereld te zien krijgt zoals de Generaal de wereld aanschouwt. Met militaire precisie rekent hij af met consensus, terwijl hij tegelijkertijd met compassie uitzinnigheden en het ongewone dicteert.

In Vehikel laat de Generaal het publiek kennismaken met zijn visie op het voertuig. De Generaal verwerpt de standaardisering en de massaproductie. Hij stimuleert daarentegen kleinschaligheid en voertuigen met de neiging tot imperfectie. Ook speelt hij met efficiëntie en materiaalkeuze. Hij daagt de functie zover uit dat het nut dat een voertuig dient te hebben om zinvol te zijn ter discussie wordt gesteld.

De evolutie van de mens is mede succesvol doordat hij zich heeft weten te verplaatsen. Vanuit de Hoorn van Afrika is de mens tot in elke uithoek van de aarde terechtgekomen. De mens heeft vele ingenieuze trucs uitgehaald om sneller, hoger en verder te kunnen komen.

Werden deze uitvindingen door hun grensoverschrijdende mogelijkheden in de eerste helft van de 20e eeuw nog als triomf van de mensheid gezien, in de tweede helft van de 20e eeuw moesten ze worden beperkt. Veiligheids- en emissie-eisen werden ingevoerd. In deze tentoonstelling zoeken de kunstenaars de randen van deze begrenzingen op en leggen de focus weer op ons oerinstinct: verplaatsen.

Curator Filip Jonker speelt met materiaal en functie. Zo bouwde hij vorig jaar een gigantische Legokerk: Abondantus Gigantus. Ook heeft hij iets met voertuigen. Jonker transformeerde eerder een Oostduits spionagevoertuig tot een bruin café. In 2010 bouwde hij een boot van karton, waarmee hij het Kanaal overstak en naar Londen voer. Hij daagt het materiaal uit door er een functie aan te hangen die er niet mee overeenstemt, en omgekeerd. In Vehikel laat Jonker een Keramische auto zien, 's werelds eerste gebakken auto.

Van Joost Conijn is het videoreisverslag van zijn reis met de Hout Auto door Oost-Europa uit 2002 te zien; een zelfgebouwde houten auto met houtgasgenerator. Conijn heeft geen politieke of artistieke ideeën. Hij gaat niet op reis met verwachtingen die moeten uitkomen, de rijkdom van het reizen zit hem in de onvoorziene gebeurtenissen. Hij ziet wel wat hij tegenkomt.

Theo Jansen gebruikt de gele pvc electrabuis als bouwsteen voor nieuwe natuur. Hij maakt skeletten die wandelen op de wind. Door de tijd evolueren deze wezens en zijn ze steeds beter in staat de elementen te weerstaan. Het idee is dat ze ooit in het wild in kuddes onze stranden zullen bevolken. Jansen laat een deel van het fossiele skelet zien van de Animaris Gubernare.

Verder is er werk te zien van Paul Segers, Joris Bennink, Snode Vormgevers en Bart Jansen.

De avond wordt geopend met een demonstratie van de zelfgebouwde Jet-Engine van Billie en Piet.

Openingstijden: van 8 t/m 17 juni 2012, dagelijks 12.00-18.00 uur. Van Oldenbarneveltstraat 63a, Nijmegen.

tel. 024-3601746, info@expoplu.nl
www.expoplu.nl Facebook: Generaal Pardon

Deel: ' Generaal Pardon Expo Vehikel in Nijmegen '


Lees ook