Gemeente Gent

' G e n t s e N i e u w e ' i n K u n s t h a l S i n t - P i e t e r s a b d i j : L i z e
V a n d e n b r e e d e n (06/07/2001)

Van zaterdag 7 tot en met zondag 29 juli 2001 loopt in Kunsthal Sint-Pietersabdij de tentoonstelling "Bouliz, Nymib & Luba" van Lize Vandenbreeden.

"Bouliz, Nymib & Luba" is een tentoonstelling van het project Gentse Nieuwe, dat wordt georganiseerd door de Dienst Receptieve Ruimten. Met Gentse Nieuwe biedt de Dienst Receptieve Ruimten talentvolle kunstenaars de mogelijkheid om te exposeren in professionele omstandigheden. Op deze manier kunnen zij zich aan specialisten, maar ook aan het publiek presenteren.

De 23-jarige Lize Vandenbreeden studeerde vorig jaar met onderscheiding af in de Meestergraad Textielontwerp aan de Academie van de Hogeschool Gent.

Met een selectie vormen uit haar afstudeerproject nam Lize Vandenbreeden datzelfde jaar deel aan het Kunstsalon van Gent, waar zij door de jury werd uitgekozen om deel te nemen aan Gentse Nieuwe.

Bouliz, Nymib en Luba zijn de drie hoofdfiguren uit een uit de hand gelopen experiment.

In de zomer van 1999 wordt Luba geboren uit een pot groene verf, omgestoten op de vloer. De monstervlek die de omgestoten verf veroorzaakt, ontpopt zich tot de eerste ster in een onvoorspelbare reeks. Nymib komt van het Latijnse woord nymbus, wat wolk betekent. Lize ontdekte haar tussen soortgenoten en maakte er snel een dia van voordat de wolk weer verder trok. Bouliz is ontstaan uit de schaduw die een plant op de muur afwierp. In die schaduw zag Lize een vreemde diersoort, die ze Bouliz noemde.

Met een combinatie van de drie genoemde hoofdfiguren, een zelfontwikkelde spuitdruktechniek, veel verf en diverse soorten textiel (zoals skai, denim en mousse) creëerde Lize Vandenbreeden een unieke collectie van bizarre vormen, kleding, schilderijen en prints.

De tentoonstelling omvat momentopnames uit de verschillende fasen van het experiment. Zoals Lize Vandenbreeden zelf op haar website ( http://lizzy.flux-design.com) zegt, interpreteert iedere kijker haar werken op een andere manier. Iedereen ziet er andere vormen en figuren in.

Praktisch

Kunsthal Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent, tel. (09)243 97 30.

Open: vanwege de Gentse Feesten elke dag, behalve maandag 9 juli, van 9 tot 17 uur.

Informatie

Dienst Receptieve Ruimten, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent, tel. (09)243 97 30,

fax (09)243 97 34, e-mail drr.sintpietersabdij@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

Deel: ' 'Gentse Nieuwe' in Kunsthal Sint-Pietersabdij '
Lees ook