Gemeente Zoetermeer

Gerart Kamphuis exposeert kunstwerk in de hal

Van foto's en prenten naar 'Een nieuwe werkelijkheid'

Nog tot en met september van dit jaar worden kunstwerken van professionele Zoetermeerse kunstenaars geëxposeerd. Dat gebeurt onder de naam 'Kunstwerk in de hal' in de centrale hal van het Stadhuis. Voor de maand februari valt die eer te beurt aan Gerart Kamphuis. Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Kamphuis heeft in Zoetermeer een eigen atelier.

Beeldend kunstenaar Gerart Kamphuis (45) noemt zijn kunst een vorm van zappen. "Ik ga uit van bestaande beelden van bijvoorbeeld een spelende hond, een vrouw die een emmer leegt op een erf, een opvliegende vogel en verander die uitgebeelde werkelijkheid zo tot ik er vrede mee heb. Soms is de verandering minimaal, soms ben ik er zo lang mee bezig dat het eerste beeld nauwelijks meer zichtbaar is. Het is alsof je van beeld naar beeld zapt, soms is de gedachtesprong nog zichtbaar, soms moet de kijker enig denkwerk verrichten om mijn associaties te volgen."

Nieuwe werkelijkheid
De Zoetermeerse fulltime kunstenaar gaat uit van foto's en/of oude prenten. Door herhaling, verspringing en toevoeging maakt hij daar een nieuwe werkelijkheid van. De in de centrale hal geëxposeerde kunstwerken zijn bewerkingen van een fotoreeks uit 1882 van de Engelse fotograaf Edward Muybridge (1830-1904). De reeks toont een naakte vrouw die een emmer water leegstort in de tuin. Doordat de fotograaf van deze handeling verschillende opeenvolgende foto's nam, ontstond er een soort van gestolde bewegingen in drie dimensies. Gerart Kamphuis heeft daarbij door gemengde technieken iets van de huidige tijd en van zijn beweging aan toegevoegd.

Gemeente Zoetermeer © januari 1999

Deel: ' Gerart Kamphuis exposeert in hal stadhuis Zoetermeer '
Lees ook