Universiteit van Amsterdam


Geschiedenis in Discussie: Leven op stand

Ileen Montijn, Herman Beliën en Jaap Talsma zullen op dinsdag 23 februari februari 1999 om 16.00 uur discussiëren over Leven op stand, Montijns succesvolle boek over de hogere burgerij (rond en na het fin de siècle) in al zijn facetten.

Met dit boek schetst historica en publiciste Ileen Montijn een indrukwekkend beeld van een verloren wereld: het leven van de eind 19e en begin 20e eeuwse burgerij. Door de gewone dagelijkse gang van zaken te behandelen; zoals huiselijke inrichting, omgangsvormen en persoonlijke hygiëne, laat Montijn zien hoe groot de invloed van fatsoen en stand was op het leven van 'nette mensen'. Hoe volledig het boek van Montijn ook is; toch zet het aan tot verder onderzoek. Beliën meent dat een dergelijke schets ook gemaakt kan worden van de cultuur van de lagere sociale klassen, zoals de arbeiderscultuur. Jaap Talsma zal ingaan op het gebruik van oral history; het historische interview als bron voor onderzoek.

De discussie vindt plaats in het PC Hoofthuis (zaal 105), Spuistraat 134, Amsterdam.

Laatste wijzigingen: 18 februari 1999 - webmaster@uva.nl Bron: Bureau Voorlichting en Redactie - Jeroen Winckers/Joris van den Heuvel

Zoekwoorden:

Deel: ' Geschiedenis in Discussie Leven op stand '
Lees ook