Feyenoord


8-09-2001 | 22:13
GESLAAGDE GENERALE IN NIJMEGEN
Feyenoord heeft een goede generale repetitie afgewerkt in aanloop naar het Champions Leauge-duel tegen Bayern München. De ploeg van Van Marwijk had tegen NEC moeite om op gang te komen, maar toen de machine eenmaal liep hoefde het betrekkelijk weinig moeite te doen om NEC te verslaan. Door doelpunten van Kalou en Tomasson (2x) wonnen de Rotterdammers in Nijmegen met 0-3. Beste man aan Rotterdamse zijde was doelman Zoetebier.

Edwin Zoetebier keepte foutloos en wekte in zn eerste wedstrijd na zn terugkeer de indruk dat hij nooit was weggeweest.

Bert van Marwijk had het in de wedstrijden voorafgaande aan NEC-Feyenoord al voorzichtig laten doorschemeren: de dag dat Shinji Ono zijn debuut als basisspeler zou maken, kwam steeds dichterbij. De Japanner zou in eerste instantie de kans krijgen om rustig te wennen aan zn nieuwe omgeving en het Nederlandse voetbal, maar met name zn invalbeurt in het oefenduel tegen Real Sociedad had Bert van Marwijk doen inzien dat Ono minder tijd nodig had dan de technische leiding in Rotterdam vooraf vermoedde.

De vraag was echter wie zou moeten wijken voor de Japanner. Jon Dahl Tomasson leek daarvoor in eerste instantie de aangewezen persoon, totdat de Deen zich uitstekend presenteerde in Feyenoords openingswedstrijd tegen Sparta en die goede vorm vervolgens ook in de daaropvolgende wist vast te houden. Moest Kalou dan het kind van de rekening worden? De kritiek van Van Marwijk op zn grillige rechtsbuiten was met name na de wedstrijd tegen Ajax niet mals, maar de coach wist ook dat Kalou nog steeds de man is die Feyenoord met één briljante ingeving aan de zege kan helpen.

Het werd de coach in aanloop naar de wedstrijd tegen NEC uiteindelijk gemakkelijk gemaakt, toen Leonardo zich op de training aan zn enkel blesseerde. Omdat zijn vaste vervanger Ebi Smolarek met een vergelijkbare kwetsuur kampte, kwam er zo automatisch een plekje vrij voor Ono (al zou Smolarek in de slotfase van de wedstrijd nog wel invallen als vervanger van Kalou.)

De Japanner begon tegen NEC dus als linkerspits. Dat is een vertrouwde positie voor hem, want ook in de nationale ploeg van Japan speelt hij op die plek. Toch toonde Ono zich met name in de openingsfase van de wedstrijd uitermate onwennig. Ballen sprongen van zn voet en passes kwamen in een niemandsland terecht, terwijl met name zn balbehandeling en vermogen om met steekpasses de aanvallen in te leiden, sinds zn entree in De Kuip werden geroemd.

Ondertussen ontaardde de wedstrijd tussen NEC en Feyenoord steeds meer in een slag op het middenveld. Beide ploegen bevochten elkaar in een extreem hoog tempo, wat de nauwkeurigheid in de passing niet bepaald ten goede kwam. Feyenoord bikkelde en ging mee in het enthousiasme van de thuisclub, maar kwam daardoor nauwelijks toe aan het opbouwen van een behoorlijke aanval. Het duurde dan ook lang voordat Feyenoord in de buurt van doelman Gentenaar kon komen. Pas nadat NEC in de persoon van Hristov (schot hoog over) een plaagstootje had uitgedeeld, wist Feyenoord een behoorlijke aanval op te bouwen. Maar het was toen ook wel gelijk raak.

Rzasa leidde de aanval in door Shinji Ono op links weg te sturen. De Japanner, die in het begin ook moeite leek te hebben met het natte veld en regelmatig onderuit ging, zette koers richting achterlijn en gaf ondertussen met een vingerwijzing instructies aan zn collegas in het strafschopgebied. Met de interculturele communicatie tussen de Feyenoorders bleek vervolgens niets mis, want zowel Van Hooijdonk als Tomasson lieten de bal keurig passeren, zodat Kalou ongehinderd vanaf de rechterkant zn voet onder de bal kon zetten. De Ivoriaan schoot de bal vervolgens zonder weifelen onbarmhartig in het dak van het doel: 0-1.

Feyenoord bleef daarna gevaarlijk, al verschenen ook de aanvallers van NEC met enige regelmaat voor de neus van Edwin Zoetebier. De doelman keepte in Nijmegen overigens alsof hij nooit was weggeweest.

Feyenoord kreeg in de eerste helft zn beste kans vlak voor rust, toen Paul Bosvelt met een heerlijke steekpass Jon Dahl Tomasson bediende. De Deen verscheen oog in oog met doelman Gentenaar, maar had zn zenuwen niet voldoende onder controle en schoot tegen de keeper op.

Wat dat betreft kreeg de Deen het in de eerste minuut na rust gemakkelijker. Kalou gaf in de eerste de beste Rotterdamse aanval vanaf de rechterflank voor en bereikte zo het hoofd van Ono. De Japanner behield vervolgens het overzicht en kopte voor de voeten voor Tomasson, die de bal nog maar een klein tikje hoefde te geven om te kunnen scoren: 0-2.

Met die goal was het Nijmeegse verzet definitief gebroken. Feyenoord kon daardoor de wedstrijd zonder al te veel moeite uitspelen. NEC probeerde het nog wel, maar stuitte in zn spaarzame uitbraken telkens op de foutloos acterende Edwin Zoetebier. De teruggekeerde keeper was in Nijmegen de beste man van Feyenoord.
Zo leek de wedstrijd zich naar het einde te slepen, ware het niet dat Jon Dahl Tomasson nog een verrassing voor de meegereisde Rotterdamse supporters in petto had. Na een slaapverwekkende slotfase trakteerde hij hen met een bal door de benen van doelman Gentenaar op de uiteindelijke 0-3.

Bert van Marwijk toonde zich na afloop realist. De wedstrijd was niet geweldig, zei hij, maar over de uitslag ben ik wel tevreden. Het gekke was dat we vandaag eigenlijk alleen in de problemen kwamen op het moment dat we balbezit hadden. Dat kwam vooral omdat de laatste pass vaak niet aankwam.Vandaag kwamen we daardoor niet echt in de problemen, maar in een wedstrijd tegen bijvoorbeeld Bayern München zullen we ons dat niet kunnen veroorloven. Tegen toppers wordt zoiets direct afgestraft. Als je in zulke wedstrijden wilt domineren, zul je er voor moeten zorgen dat je zuinig bent in balbezit. Dat heeft alles te maken met discipline. Daarmee bedoel ik de discipline om zo veel mogelijk voor de gemakkelijke oplossing te kiezen, aldus de coach, die met gemengde gevoelens terugkeek op het spel van Shinji Ono. Met name in het begin maakte hij een nerveuze indruk. Hij leed de eerste 20 minuten heel veel balverlies, terwijl zn balvastheid juist een van zn sterkste punten is.

De flankbezetting blijft wat dat betreft voor verbetering vatbaar, meende Van Marwijk. Onze buitenspelers hebben nog steeds te vaak de neiging om in de bal te komen, terwijl ze juist de diepte moeten zoeken. Dat werd vandaag ook weer bewezen, want de eerste de beste keer dat Ono diep ging, was het gelijk raak.

(klik voor het wedstrijdverslag/statistieken hier onder) Wedstrijdverslag: GESLAAGDE GENERALE IN NIJMEGEN (0-3)

bron : Feyenoord.nl: Michel van Egmond

Deel: ' Geslaagde generale voor Feyenoord in Nijmegen '
Lees ook