Nieuw verschenen boek: 'Gestolde tranen'


Het verhaal over Nederlandse krijgsgevangenen in Nagasaki

ARNHEM, 20160608 -- Op zaterdag 4 juni presenteerde de Arnhemse schrijver Laurens van Aggelen zijn boek 'Gestolde tranen' in het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Het boek gaat over een van de grootste krijgsgevangenkampen in Japan waar in de Tweede Wereldoorlog honderden Nederlandse militairen gevangen werden gehouden en dwangarbeid moesten verrichten.

Het boek is geschreven naar aanleiding van een monument dat op 13 september 2015 werd onthuld ter herinnering aan alle krijgsgevangenen die in de periode 1942-1945 in kamp Fukuoka-2 gevangen zaten. 'Gestolde tranen' is het verhaal over de Nederlandse militairen die dienden in Nederlands-Indië en als krijgsgevangenen jarenlang onder de meest zware en mensonterende omstandigheden dwangarbeid hebben verricht. In het boek is ook opgetekend hoe de atoombom op het nippertje de levens van velen van hen redde en de impact die deze periode later had op hen en hun familieleden.

"Het bijzondere aan dit monument is dat het er is gekomen op initiatief van Japanse burgers en daarmee kan worden gezien als een gebaar van verzoening. Het monument is bovendien van grote betekenis voor de echtgenotes, kinderen en kleinkinderen van de krijgsgevangenen van wie er velen nog altijd worstelen met de pijn en het verdriet van hun partner, ouder of grootouder", aldus Van Aggelen die bij de totstandkoming van het monument en bij de onthulling in Nagasaki betrokken was."

Laurens van Aggelen (Arnhem, 1964) is schrijver en heeft diverse boeken en talloze andere publicaties op zijn naam staan. Met name op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en militaire geschiedenis. Van Aggelen is daarnaast als vrijwilliger actief in de veteranenzorg. Als bestuurslid van diverse organisaties ijvert hij voor de zorg, erkenning en waardering voor (oud)militairen en tweedegeneratieoorlogsgetroffenen.


Deel: ' 'Gestolde tranen', boek over Nederlandse krijgsgevangenen in Japan '
Lees ook