Stefan de Groot wint op Zolder

ZOLDER/OOSTERHOUT Geva Racing-rijder Stefan de Groot (Hillegom) won de race in de Landis Formule Ford-klasse op het circuit van Zolder in België. Met zijn overwinning vergrootte hij zijn voorsprong in de tussenstand van zowel het Nederlands als het Benelux-kampioenschap. Teamgenoot Tristan te Pas (Blaricum) beleefde een minder fortuinlijke race: hij spinde van de baan en viel ver terug. In de slotfase herstelde hij zich en reed snelle rondetijden, maar hij werd niet meer geklasseerd, omdat hij met hulp van buitenaf uit de grindbak was gehaald.

In de tijdtraining waren het, zoals al vaker dit seizoen, de Geva-coureurs die de gang van zaken domineerden. Al vroeg in de sessie zette Stefan de Groot de snelste rondetijd neer en vervolgens kon hij rustig in de pitstraat afwachten of de concurrentie daar nog iets tegenover kon stellen. Dat bleek niet het geval, zodat hij zeker was van de pole-position. "Mijn eerste getimede rondje was eigenlijk al genoeg geweest voor de pole, maar de ronde daarna was ik nog een keer sneller. Het ging prima", aldus De Groot. Teamgenoot Tristan te Pas realiseerde de tweede tijd, zodat er opnieuw sprake was van een "first grid row lock-out" van het Geva-team. "Ik reed achter Stefan aan en wilde profiteren van de slipstream, maar maakte toen een foutje, zodat ik nog een ronde moest rijden", zei Te Pas.

Bij de start van de race kwam De Groot als beste weg en hij bouwde in de eerste ronde al een keurige voorsprong op. Die zou hij gedurende de race ook niet meer kwijtraken, maar de race verliep ook voor hem niet zonder problemen. "Bij het aanremmen van de paddock-chicane was het erg glad, omdat een van de auto's in de race vloeistof had verloren. Ook op andere punten op het circuit lag er olie en zand op de baan, zodat ik er tweemaal bijna af schoot. Dat was wel even schrikken, zeker omdat Jaap van Lagen niet al te ver achter me zat. Maar gelukkig ging het goed en kon ik uiteindelijk de overwinning veilig stellen."

Tristan te Pas had bij de start problemen met de koppeling en verloor in de aanloop naar de eerste bocht al een paar posities. Na de eerste ronde kwam hij als achtste door. Een ronde later wist hij alweer drie plaatsen terug te winnen, maar in de derde ronde schoof hij van de baan. Hij moest door de baancommissarissen uit de grindbak gehaald worden. Dat zou er uiteindelijk voor zorgen dat hij niet werd geklasseerd. Als troost restte hem nog de snelste ronde in de wedstrijd, maar uiteraard was zijn teleurstelling groot: "Een nul-resultaat is altijd jammer, en voor het kampioenschap is dit natuurlijk ook niet echt goed. Maar hopelijk gaat het volgende race beter." Volgende week komt de Landis Formule Ford wederom in actie op het circuit van Zolder. Dan wordt er geracet op zaterdag, voorafgaand aan de 24 Uur van Zolder.

Uitslag:

1. Stefan de Groot, 2. Jaap van Lagen, 3. Xavier Maassen.

Stand NK:

1.De Groot, 108 punten, 2. Van Lagen, 84, 3. Ferdinand Kool, 80, 4. Te Pas, 72

Stand Benelux-kampioenschap:

1. De Groot, 108, 2. Van Lagen, 87, 3. Kool, 71, 4. Te Pas, 67.

Zoekwoorden:

Deel: ' Geva Racing-rijder Stefan de Groot wint op Zolder '
Lees ook