Gewetensgevangene overleden door mishandelingen Indonesi


Medische behandelingen meerdere malen geweigerd

AMBON (INDONESIE), 20100914 -- Op het eiland Ambon is vandaag een van de 93 Molukse gewetensgevangenen overleden. Hij is gestorven als gevolg van mishandelingen door de antiterreureenheid Densus 88. De 58-jarige Yusuf Sapakoly werd herhaaldelijk van medische zorg onthouden in de gevangenis. Hij laat een vrouw en vier schoolgaande kinderen achter.

Terugtrekking Densus 88
De antiterreureenheid Densus 88 of Detachment 88 is verantwoordelijk voor de mishandeling van de vreedzame activisten. Door druk van zowel internationale als Indonesische mensenrechtenorganisaties en internationale media wordt er aan stalten gemaakt om Densus 88 uit de Molukken terug te trekken. Dat werd vandaag bekend gemaakt door Australische media.
Densus 88 werd in het leven geroepen na de Bali-aanslagen in 2002. De eenheid werd gefinancierd en opgeleid door Australie en Amerikaanse diensten zoals de CIA, FBI en Secret Service.

Komst president Yudhoyono
Het nieuws van Sapakoly is ingeslagen als een bom in de Molukse gemeenschap. Desondanks vragen de Molukse mensenrechtenorganisaties PAK en FKMCPR om de rust en kalmte te bewaren. Vooral Molukse jongeren willen de komst van Yudhoyono aangrijpen om de onmenselijke situatie in de Molukken onder de aandacht te krijgen. Hij brengt dan een officieel bezoek aan Nederland begin oktober. PAK en FKMCPR benadrukken dat alleen 93 vreedzame activiteiten in het voordeel zijn van de zaak van de Molukse gewetensgevangen, zoals de gewetensgevangenen hebben gedaan. Er staan daarom ook meerdere vreedzame activiteiten/acties op de agenda met betrekking tot de komst van SBY. Daar komt te zijner tijd meer informatie over.

Achtergrondinformatie
Yusuf Sapakoly werd op 29 juni 2007 gearresteerd omdat hij samen met anderen op vreedzame wijze hun politieke mening kenbaar maakte. Dit deden ze door tijdens een traditionele dans een Zuid Molukse vlag te tonen aan de Indonesische president Yudhoyono. Hij werd mishandeld en gemarteld en tot 1twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Tijdens zijn detentie te Tantui (Ambon) had hij erg last van lichamelijke klachten als gevolg van de mishandelingen. Deze werden genegeerd en hij kreeg louter paracetamol voorgeschreven. Totdat zijn situatie ernstig werd en hij pas na 3 jaar naar het ziekenhuis werd overgebracht. De artsen gaven zijn leven op en werd overgebracht naar zijn geboortedorp Allang, waar hij wilde sterven. Hij overleed onderweg van het ziekenhuis naar zijn huis. Zijn kinderen zijn 14, 17, 21 en 24 jaar.

PAK FKMCPR


Deel: ' Gewetensgevangene overleden door mishandelingen Indonesi '
Lees ook