Plant Research International

persbericht / nr. 2001-17, 25 september 2001

Gezonde planten winnen AGF Innovation Award 2001

Samenwerking Koppert Trading en Plant Research International levert belangrijke vernieuwing voor de groente- en fruitbranche De firma G.Koppert Trading b.v. heeft met Sango Sprouts® en Sakura Cress® de AGF Innovation Award 2001 gewonnen. De toekenning is bekendgemaakt tijdens AGF Totaal, de wereldwijde handelsbeurs voor de groente- en fruitbranche in Rotterdam. Sango Sprouts® en Sakura Cress® zijn extra gezonde kiemplantjes van een speciaal ontwikkelde radijssoort. De nieuwe radijssoort is via kruisingsveredeling ontwikkeld door een samenwerking van Koppert Trading met Plant Research International te Wageningen. Naar zeggen van Koppert Trading, heeft deze samenwerking met ongewoon hoge snelheid geleid tot een innovatief en vermarktbaar product.

Sango Sprouts® en Sakura Cress® bevatten meer dan honderd keer zo veel anthocyaan als gewone radijs. Van anthocyaan is bekend dat het een natuurlijke bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast wordt verondersteld dat anthocyaan ook een bescherming geeft tegen bepaalde vormen van kanker, tegen bepaalde slechte vormen van cholesterol en tegen nachtblindheid. Koppert Trading heeft het idee van de vernieuwing en de rassen intellectueel beschermd.

Voor het veredelingsprogramma gebruikten Plant Research International en Koppert Trading radijstypes die van nature al anthocyaan bevatten en daardoor paars gekleurd zijn. Door een uitgekiende kruising, zaadproductie en selectie is het eindproduct ontwikkeld. Koppert Trading stelt dat de samenwerking met Plant Research International van groot belang is geweest, omdat de innovatie op deze manier ongebruikelijk snel tot stand kwam.

Sango Sprouts® zijn te vergelijken met taugé en alfalfa: juist ontsproten kiemplantjes (spruiten) die in hun geheel worden gegeten. Het product wordt inmiddels over de hele wereld door gespecialiseerde taugételers geteeld voor horecabedrijven. De verwachting is dat dit product ook op de consumentenmarkt afgezet kan worden.

Sakura Cress® is een soort Daikoncress: volgroeide kiemplantjes die, vóór het gebruik, van de wortel gesneden worden. Koppert Trading produceert deze plantjes in eigen beheer voor de horeca.
---

Zoekwoorden:

Deel: ' Gezonde planten winnen AGF Innovation Award 2001 '
Lees ook