Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Gezondheidsklachten bij hulpverleners Bijlmerramp

Een deel van de hulpverleners die bij de Bijlmerramp van 1992 betrokken zijn, kent nog steeds lichamelijke en psychische klachten.

Op 4 oktober 1992 stortte een Boeing-vrachtvliegtuig van El Al neer in de Bijlmermeer. De ramp kost 39 bewoners het leven. Uit onderzoek naar de gezondheid van betrokken hulpverleners blijkt dat een deel van deze groep nog altijd gezondheidsklachten kent. Het gaat om medewerkers van de Amsterdamse politie, brandweer en KLM medewerkers die in de buurt zijn geweest van de wrakstukken die in hangar 8 op Schiphol waren opgeslagen.

Tien jaar na de ramp komen lichamelijke en psychische klachten bij betrokken hulpverleners vaker voor dan bij niet-betrokken collegas. Daarmee is een verband aangetoond tussen gezondheidsklachten - zoals chronisch hoesten, huiduitslag, vermoeidheid en concentratieproblemen - en de Bijlmerramp. Er zijn echter geen aanwijzingen gevonden dat hulpverleners schade hebben ondervonden door blootstelling aan giftige stoffen. Dat blijkt uit het verslag van het Epidemiologische Onderzoek onder Hulpverleners dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Aanvankelijk is geprobeerd om ook de gevolgen van de ramp onder getroffen bewoners te onderzoeken. Dat onderzoek is stopgezet omdat slechts een te klein aantal mensen wilde deelnemen. De eis tot voortzetting van het onderzoek onder bewoners, aan de rechter voorgelegd in een kort geding, werd eind 2001 afgewezen. Een hoger beroep namens de bewoners loopt nog.

Tussenrapportage epidemiologisch onderzoek onder hulpverleners vliegramp Bijlmermeer
1. Tussenrapportage epidemiologisch onderzoek onder hulpverleners vliegramp Bijlmermeer
Kamerstuk, 19-2-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19196 .

Medisch Onderzoek Vliegtuigramp Bijlmermeer
2.
Medisch Onderzoek Vliegtuigramp Bijlmermeer
Folder, 18-2-2002

Om de folder op te halen: Zie het origineel .

Deel hulpverleners Bijlmerramp heeft nog klachten 3. Deel hulpverleners Bijlmerramp heeft nog klachten Externe link, 19-2-2003

Nieuwsbericht gemeente Amsterdam

Deel: ' Gezondheidsklachten bij hulpverleners Bijlmerramp '
Lees ook