---

Ministerie van Defensie---

Gezonken onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog gevonden

09-07-2002

Persbericht van het Ministerie van defensie DV/PB54

Nederlandse duikers hebben voor de oostkust van Maleisië op 45 meter diepte het wrak gevonden van de onderzeeboot Hr.Ms. O20. Deze Nederlandse onderzeeboot is op 19 december 1941 verloren gegaan als gevolg van een gevecht met Japanse onderzeebootjagers. Hierbij lieten zeven bemanningsleden het leven. Met de vondst is na ruim zestig jaar definitief zekerheid ontstaan over de positie van het zeemansgraf van de bemanningsleden.

Op initiatief van het Comité Nabestaanden Onderzeeboten is sinds eind 2001, met ondersteuning van de Koninklijke Marine, maritiem historisch onderzoek gepleegd naar de exacte positie waarin Hr. Ms. O20 op 19 december 1941 is gezonken. Een maand geleden is de boot gelokaliseerd in een positie op ongeveer 35 mijl ten noordoosten van Kota Baharu, nabij de oostkust van Maleisië.

Het Instituut Maritieme Historie en de Onderzeedienst der Koninklijke Marine hebben, op grond van fotos en geborgen voorwerpen, definitief vastgesteld dat het inderdaad Hr.Ms. O20 betreft. Na deze bevestiging heeft de Koninklijke Marine de nabestaanden geïnformeerd. Uit respect voor de omgekomen bemanningsleden en hun nabestaanden zal het zeemansgraf verder met rust worden gelaten.

Zoekwoorden:

Deel: ' Gezonken onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog gevonden '
Lees ook