Gemeente Helden

GGD Vaccinatiecampagne Meningokokken C Vanaf 1 augustus 2002 wordt de vaccinatie tegen variant C van de meningokokkenziekte opgenomen in het reguliere vaccinatie-programma. Dit betekent dat alle kinderen in Nederland standaard een vaccinatie krijgen aangeboden als ze de leeftijd bereiken van 14 maanden. Om ook kinderen te beschermen die deze leeftijd op 1 augustus al zijn gepasseerd, wordt landelijk een inhaalcampagne uitgevoerd voor iedereen geboren na 1 juni 1983 en vóór 1 juni 2001. Omdat er in Nederland onvoldoende vaccin is om de hele groep in één keer in te enten, wordt de helft voor de zomervakantie gedaan en de andere helft na de zomervakantie.
Vóór de zomervakantie:
iedereen geboren tussen 1 juni 1996 en 1 juni 2001 (leeftijd dus 1 tot en met 5 jaar);
iedereen geboren tussen 1 juni 1983 en 1 juni 1987 (leeftijd 15 tot en met 18 jaar).

Ná de zomervakantie is de groep geboren tussen 1 juni 1987 en 1 juni 1996 aan de beurt (leeftijd 6 tot 15 jaar).

Wanneer voor Helden?

De GGD Noord- en Midden-Limburg heeft na landelijke en provinciale afstemming maar 12 vaccinatiedagen toegewezen gekregen. Hierdoor kan niet in elke gemeente afzonderlijk de vaccinatie gegeven worden. Gekozen is voor 11 centrale lokaties verspreid over de regio, zodat iedereen zo min mogelijk hoeft te reizen. De vaccinatiecampagne vóór de zomervakantie is in de regio Noord- en Midden-Limburg van maandag 10 juni tot en met dinsdag 25 juni. De inenting voor inwoners uit de gemeente Helden is op vrijdag 21 juni in de Sporthallen Helden in Panningen. De groep die na de zomervakantie aan de beurt is (6 tot 15 jaar) wordt in september/oktober gevaccineerd (precieze datums zijn nog niet bekend) en krijgt na de zomer een uitnodiging.

Uitnodiging

Iedereen die voor de zomervakantie aan de beurt is, ontvangt uiterlijk
1 juni 2002 een persoonlijke uitnodiging. Hierop is aangegeven op welke dag men waar moet zijn. Per dag is een verdeling gemaakt naar postcode, waarbij er elk kwartier ongeveer 160 personen worden opgeroepen. Vanwege de grootte van de te vaccineren groep en de complexe organisatie, kan er niet afgeweken worden van de tijd, dag en lokatie. De enige uitzondering is gemaakt voor scholieren van 15 tot en met 18 jaar die op het aangegeven tijdstip een herexamen, tentamen of proefwerk hebben. Zij kunnen op de aangegeven dag aan het eind van de middag komen (tijdstip staat in hun uitnodiging).

Wie niet verschijnt op de aangegeven datum en tijd krijgt mogelijk eind dit jaar een uitnodiging voor een tweede ronde. De minister moet dan wel nog besluiten dat die tweede ronde er komt.

Ondertekende oproep

Het is van groot belang dat iedereen die gevaccineerd wordt een ondertekende toestemmings-verklaring bij zich heeft. Deze verklaring staat afgedrukt op de oproepbrief. Jongeren vanaf 16 jaar mogen die verklaring zelf ondertekenen. Voor kinderen onder de 16 jaar moet één van de ouders dit doen. Zonder getekende verklaring mag de GGD op basis van de wet niet inenten! Vergeet hem dus zeker niet. Ouders hoeven overigens niet persoonlijk mee te komen met hun kind. Ook anderen mogen dat (bijvoorbeeld opa, oma, buurvrouw, oppas). Een inenting krijgen de kinderen echter alleen maar met de door één van de ouders ondertekende verklaring.

Overlast

Mensen die in het gebied rondom de vaccinatielocatie wonen zullen op de vaccinatiedag enige overlast ondervinden, met name van geparkeerde autos. Gezien de grootte van de groep is dit helaas niet te vermijden. Wij vragen hier begrip voor. Er moeten die dag 4000 tot 5000 kinderen worden ingeënt.
Iedereen die opgeroepen wordt krijgt het verzoek om zo veel mogelijk met de fiets te komen of te carpoolen met straatgenoten. De inenting is in de bovenarm. Vandaar dat de GGD iedereen vraagt om kleding met korte mouwen te dragen.

Meer informatie`

Vanaf eind mei heeft de GGD Noord- en Midden-Limburg het gratis informatienummer 0800-02 30 51 8 op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur geopend. Hier kan iedereen terecht met vragen over de uitnodiging of de campagne. Algemene informatie staat ook op de internetsite van de GGD (www.ggdnml.nl) en is te verkrijgen via het landelijke informatienummer van postbus 51: 0800-30 08 05 1.


-

Deel: ' GGD Vaccinatiecampagne Meningokokken C gemeente Helden '
Lees ook