Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 17 juli 2002

VAKANTIE VIEREN IN DE NATUUR?
PAS OP VOOR TEKENBETEN!

Het is weer vakantie, tijd om er op uit te trekken. Als u in natuurrijke gebieden komt, is het goed om uzelf (en uw kinderen) te beschermen tegen tekenbeten. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overbrengen, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Als deze ziekte niet behandeld wordt, kunnen gewrichts- en hartklachten, klachten van het zenuwstelsel en huidaandoeningen het gevolg zijn. Hieronder leest u welke voorzorgsmaatregelen u kunt treffen om de kans op een tekenbeet te verkleinen.

Teken komen voor in hoog gras en in struikgewas van duinen, bossen en weiden. Als dieren of mensen hier doorheen lopen, zuigen ze zich vast in hun huid. Vermijd contact met struikgewas en hoog gras; blijf daarom op de paden in gebieden waar teken kunnen voorkomen. Draag kleding met lange mouwen, een lange broek en stop de broekspijpen in de sokken.

TOCH GEBETEN?
Controleer de huid 's avonds na een verblijf in de natuur op teken. Controleer vooral warme plekken, zoals de oksel, de lies, de bilnaad en bij kinderen ook het hoofd en de plekjes achter de oren. Het kan gebeuren dat u, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen, toch door een teek bent gebeten. Als de teek binnen 24 uur uit de huid wordt gehaald, is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme zeer klein. Minder dan de helft van de teken draagt de ziekteveroorzakende bacterie namelijk bij zich.

Het is niet nodig om met een tekenbeet naar de huisarts te gaan. Raadpleeg de huisarts wel als er een rode ring op de huid ontstaat of als er griepachtige verschijnselen optreden. De ziekte van Lyme uit zich meestal in een rode ring op de huid, rondom de plaats van de beet. De ring wordt steeds groter. Binnen de rode ring wordt de huid weer gewoon van kleur. Deze ziekteverschijnselen kunnen 3 dagen tot 3 weken na de beet optreden. Noteer de datum waarop u gebeten bent en houd de plaats van de tekenbeet goed in de gaten!

EEN TEEK VERWIJDEREN
Haal de teek als volgt uit de huid: Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, het liefst met een (teken)pincet. Breng geen olie of alcohol op de teek aan! Trek de teek er voorzichtig uit, met een licht draaiende beweging. Breng jodium of alcohol op de beetplaats aan om het wondje te ontsmetten.

MEER INFORMATIE
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD Zuidoost-Brabant, afdeling Infectieziekte & Milieu, telefoon 0492-584 838.


---

Deel: ' GGD Zuidoost-Brabant waarschuwt voor tekenbeten '
Lees ook