https://www.svh.nl/Actueel/PersInformatie/2000Januari/13-01%20(4).htm Zoetermeer, Tijdens de SVH Manifestatie vonden op donderdag 13 13 januari 2000 januari de finales plaats van het door SVH georganiseerde Nationaal Kampioenschap voor Jonge Gijs van der Rijt en Koks en Gastheren/-vrouwen in Opleiding 2000. Imelda Zijlstra Winnaar bij de koks werd Gijs van der Rijt van Nationale Kampioenen restaurant De Hovel in Goirle. Tweede en derde Kok en Gastheer 2000 werden respectievelijk Tom Voets (Het Geheim van de Smit, Oisterwijk) en Hielke van der Tuin (hotel-restaurant De Abdij van Dockum in Dokkum). De winnaar bij de gastheren/-vrouwen werd Imelda Zijlstra van restaurant d’Hoop op d’Swarte Walvis in Zaandam. De nummers twee en drie waren Eelke van der Heide (hotel-landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag) en Judith Matthijsen (restaurant Van der Put in Roosendaal).

Op de eerste twee dagen van de SVH Manifestatie vonden de halve finales plaats en op de laatste dag de finale, gevolgd door een prijsuitreiking. De beste tien koks en tien gastheren/-vrouwen van de halve finales plaatsten zich voor de finale. De prijsuitreiking werd verricht door SVH Meesterkok Albert Kooy, directeur van restaurant De Duinrand in Drunen. De eersteprijswinnaars kregen een beker, een gouden medaille en een geldbedrag ter waarde van ƒ 1.000. De tweedeprijswinnaars ontvingen een zilveren medaille en een messenset en de derdeprijswinnaars een bronzen medaille en een wijnpakket.

Uitgangspunt voor de opdracht tijdens de finale voor de koks was een mysterybox. De deelnemers kregen op de wedstrijddag een lijst met ingrediënten, een lijst met kooktechnieken die in de opdracht moesten worden verwerkt, een lijst met verplichte basisbereidingen en een lijst met uitgangspunten voor het doorgeven van de gerechten. Op basis van de verstrekte informatie moesten de deelnemers in 45 minuten een menu samenstellen. De koks hadden maximaal drie uur ter beschikking om hun mise-en-place voor het menu te maken.

De gastheren/-vrouwen kregen eveneens een mysteryopdracht. Deze opdracht bestond uit het formuleren van smaakprofielen, het in de bar bereiden van twee verschillende samengestelde dranken, het bereiden van een warme of een koude saus, het opstellen van een promotietafel, het demonstreren van enkele basis(hand)vaardigheden, het opdekken van een klassieke lunchtafel, het bedenken en professioneel uitvoeren van de after-salesopdracht, het geven van wijnadviezen, het serveren van de lunch en het opruimen van het restaurant en de werkplek.

In de wedstrijdcommissie en de jury voor de wedstrijd voor gastheren/-vrouwen zaten vertegenwoordigers van het Kollektief Hoog8end, het Nederlands Gilde van Sommeliers, de Société des Maîtres d'Hôtel Néerlandaise en voormalig deelnemers aan de Internationale Beroepenwedstrijden. In de wedstrijdcommissie en de jury voor de wedstrijd voor koks zaten vertegenwoordigers van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks, de NCCK en de NCK.

Het Nationaal Kampioenschap werd mede mogelijk gemaakt door Atag Professioneel in Doetinchem, Avontuur Thema-vormgevers in Wijdenes, Blycolin Groep in Zaltbommel, Greentrends De Versierders in Amsterdam, Hanos Internationale Horeca Groothandels in Apeldoorn, Hobart Foster in Woerden, InterMetro Nederland in Nijkerk, Micave Magimix in Zaltbommel, Mosa Porselein in Maastricht, Nederlandse Bartendersclub, Royal Leerdam in Leerdam, SCA Hygiene Products in Zeist, Spadel Nederland in Maarssen, Satelliet Meubel in Breda, Smit en Dorlas Koffiebranders in Mijdrecht, Stichting Promotie Kalfsvlees in Apeldoorn, Van Kempen en Begeer in Zoetermeer, Wijko in Nijkerk, Wijnimport Bart in Purmerend en Zwilling in Apeldoorn.

Deel: ' Gijs van der Rijt en Imelda Zijlstra winnaars SVH-NK '
Lees ook