Openbaar Ministerie

Gijzeling in Paleis van Justitie Arnhem met dodelijke afloop
---

Bij een gijzelingsactie in het Arnhemse Paleis van Justitie is woensdagmiddag een 20-jarige man om het leven gekomen. Hij hield een officier van justitie in gijzeling. De officier van justitie is ernstig gewond geraakt, maar verkeert niet in levensgevaar.

De gijzeling begon even na het middaguur. Een verdachte van een roofoverval bleek in het bezit te zijn van een wapen. Onder bedreiging van dit wapen maakte de verdachte een in de zaal aanwezige parketwachter zijn dienstwapen afhandig. Vervolgens nam hij de officier van justitie in gijzeling. De rest van de aanwezigen wisten de rechtszaal te ontvluchten. Direct hierna is onder leiding van de Hoofdofficier van justitie, dhr. Daverschot, het beleidsteam bij elkaar geroepen, bestaande uit waarnemend korpschef van politie Van Deursen, de burgemeester van Arnhem, mevrouw Krikke en Hoofdofficier van Justitie, dhr. Daverschot. Zowel het paleis van justitie als de directe omgeving daarvan werden afgezet en het pand werd ontruimd.
Het inmiddels gearriveerde arrestatieteam van de politie heeft post gevat in het pand.
Door speciaal opgeleide politieonderhandelaars werd telefonisch contact gezocht met de gijzelnemer. In gebrekkig Engels wist de gijzelnemer zich verstaanbaar te maken. De situatie in de rechtszaal werd zeer bedreigend. Daarbij stond de man, bij zowel politie als justitie, in meerdere landen, als gewelddadig bekend.

De gijzelnemer eiste contact met een medeverdachte van hem, die momenteel vastzit in een Arnhems huis van bewaring. De gijzelnemer heeft gedreigd de gegijzelde te zullen doden, wanneer niet aan zijn eisen werd voldaan. Vervolgens heeft de hoofdofficier opdracht gegeven dat als er in de rechtszaal geschoten zou worden het arrestatieteam in moest grijpen.

Tijdens de onderhandeling viel er in de rechtszaal een schot, waarna direct het arrestatieteam een interventie heeft gepleegd. Hierbij vond een schotenwisseling plaats tussen de gijzelnemer en leden van het arrestatieteam. Tijdens deze actie liet de gijzelnemer het leven en raakte de officier van justitie ernstig gewond. Of de officier geraakt is door een kogel uit het wapen van de gijzelnemer wordt onderzocht. De officier van justitie verkeert inmiddels buiten levensgevaar. Onderzoek van de rijksrecherche zal uitsluitsel moeten geven over de gehele toedracht van de actie. Dit betreft een standaardprocedure.
Hoe de verdachte in het bezit kon zijn van het eerste wapen wordt ook onderzocht.

Deel: ' Gijzeling in Paleis van Justitie Arnhem met dodelijke afloop '
Lees ook