Politie Gelderland-Midden

Vervolg gijzelingsactie Paleis van Justitie
Publicatiedatum: 29-01-2003

Mocht er aanvullende informatie komen naar aanleiding van de gijzelingsactie van vanmiddag in het Paleis van Justitie dan voert het Openbaar Ministerie in Arnhem het woord. Er is inmiddels een rijksrecherche-onderzoek gestart. De verantwoordelijkheid voor de communicatie hierover ligt bij het openbaar ministerie in Arnhem.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Gijzelingsactie in Paleis van Justitie met dodelijke afloop Publicatiedatum: 29-01-2003

Bij een gijzelingsactie in het Arnhemse Paleis van Justitie is vanmiddag rond 14.50 de 20 jr. gijzelnemer, van Albanese afkomst, om het leven gekomen.

Rond 12.20 uur kwam er melding binnen bij de politie dat er een gijzeling plaatsvond in het paleis van justitie te Arnhem. Een verdachte van een roofoverval ter zitting bleek in het bezit te zijn van een wapen. Onder bedreiging van dit wapen maakt deze 20 jr. man een in de zaal aanwezige parketwachter zijn dienstwapen afhandig. Vervolgens nam hij de betreffende officier van justitie in gijzeling. De rest van de aanwezigen wisten de rechtszaal te ontvluchten.

Direct hierna is onder leiding van de Hoofdofficier van justitie, dhr. Daverschot, het beleidsteam bij elkaar geroepen, bestaande uit waarnemend korpschef van politie Van Deursen, de burgemeester van Arnhem, mevrouw Krikke en de Hoofdofficier van Justitie, dhr Daverschot.
Zowel het paleis van Justitie als de directe omgeving daarvan werden afgezet en het pand werd ontruimd.
Het inmiddels gearriveerde arrestatieteam van de politie heeft post gevat in het pand. Door speciaal opgeleide politieonderhandelaars werd telefonisch contact gezocht met de gijzelnemer. In gebrekkig Engels wist de gijzelnemer zich verstaanbaar te maken. De situatie in de rechtszaal werd zeer bedreigend. Daarbij stond de man, bij zowel politie als justitie, in meerdere landen, als gewelddadig bekend.

De gijzelnemer eiste contact met een medeverdachte van hem, die momenteel vastzit in een Arnhems huis van bewaring. De gijzelnemer heeft gedreigd de gegijzelde te zullen doden, wanneer niet aan zijn eisen werd voldaan. Vervolgens heeft de hoofdofficier opdracht gegeven dat als er in de rechtszaal geschoten zou worden het arrestatieteam in moest grijpen.

Tijdens de onderhandeling viel er in de rechtszaal een schot, waarna direct het arrestatieteam een interventie heeft gepleegd. Hierbij vond een schotenwisseling plaats tussen de gijzelnemer en leden van het arrestatieteam. Tijdens deze actie liet de gijzelnemer het leven en raakte de officier van justitie ernstig gewond. Of de offcier geraakt is door een kogel uit het wapen van de gijzelnemer wordt onderzocht. De officier van justitie verkeert inmiddels buiten levensgevaar. Onderzoek van de rijksrecherche zal uitsluitsel moeten geven over de gehele toedracht van de actie. Dit betreft een standaardprocedure. Hoe de verdachte in het bezit kon zijn van het eerste wapen wordt ook onderzocht.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Deel: ' Gijzelingsactie in Paleis van Justitie met dodelijke afloop '
Lees ook