Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 1 augustus 2001

Op zaterdag 1 september
GILDE VERVULT VAN OUDSHER SPECIALE ROL BIJ KERMISOPENING

Bij de opening van de Geldropse kermis op zaterdag 1 september is een bijzondere rol weggelegd voor het gilde St. Catharina en Barbara uit Geldrop. In aanwezigheid van wethouder W.H.M. Maasakkers, kermisexploitanten, horeca-ondernemers en andere belangstellenden, zullen enkele tamboers en vendeliers de kermis tussen 12.30 uur en 13.00 uur 'aanzeggen' ter hoogte van Eetcafé Ringo's aan de Heuvel. Na het aanzeggen van de kermis zal wethouder Maasakkers om 13.00 uur een oud draaiorgel in werking stellen, waarmee het feest officieel van start gaat.

Dit aanzeggen van de kermis is een oude traditie en betekent dat het gilde de aanwezigen, onder meer met een vendelgroet, laten weten dat het kermis is. Na de opening trekken de gildebroeders traditiegetrouw langs de huizen van andere leden om hen te melden dat de Geldropse kermis is begonnen.
Daarna zal om 19.00 uur de vlag worden gehesen in de Slachthuisstraat bij houthandel Delen. Nieuwe gildeleden kunnen zich hier onder `de boom' aanmelden. Om 20.30 uur gaat de vlag in top aan de Strabrechtseheideweg 6. Bij het sluiten van de kermis, op woensdag 5 september, wordt de vlag in de Slachthuisstraat om 18.00 uur en aan de Strabrechtseheideweg om 19.00 uur gestreken.

ANDERE ACTIVITEITEN
Op zondagochtend 2 september verzorgt pastoor Spooren wederom een kermis-mis in de overkapping van de autoscooters op de Heuvel. Hij wordt door de gildebroeders 's morgens daarvoor opgehaald bij de St. Brigidakerk en onder muzikale klanken begeleid naar de kermis.

Uiteraard wordt er door het gilde St. Catharina en Barbara tijdens de kermis ook geschoten. Dinsdag 4 september bent u vanaf 13.00 uur van harte welkom aan de Strabrechtseheideweg 6 om te kijken naar de schietkunsten van de gildebroeders. U kunt hier tevens zelf aan meedoen. Op woensdag 5 september wordt er vanaf 13.00 uur geschoten.

Deel: ' Gilde opent traditioneel kermis in Geldrop '
Lees ook