Gemeente Eindhoven

nieuws | persberichten

Persbericht: 30 augustus 2001

Glas voor Glas

Op donderdag 30 augustus reikt wethouder Scherf een 18-delig glasservies uit aan een willekeurige gebruiker van een glasbak in Eindhoven. Het servies is in het kader van de actie 'Glas voor Glas' ter beschikking gesteld door de Stichting Kringloop Glas als symbolisch gebaar van dank richting alle trouwe glasbakgebruikers in Nederland. De 'winnaar' gooit het glas in de glasbak en krijgt er een servies voor terug!

De actie heeft het karakter van een loterij. Door de notaris zijn in een willekeurige volgorde gemeenten geloot waar wekelijks het servies gaat 'vallen'. Voor deze week kwam Eindhoven uit de bus.

Landelijk
Nederland is een van de koplopers wat betreft de inzameling van eenmalig glas. In 1999 werd 91% via de glasbak voor herverwerking aangeboden. Landelijk gaat per inwoner gemiddeld 28 kilo aan flessen en potten langs de kassa, waarvan 24 kilo wordt teruggebracht en gerecycled. Op dit moment staan in Nederland ca. 23.000 glasbakken, waarvan meer dan de helft geschikt is voor kleurscheiding. Inzameling op kleur is noodzakelijk om al het glas te kunnen recyclen. Van bonte scherven kan nu eenmaal geen wit glas gemaakt worden. In 1999 werd 51% op kleur ingezameld. De markt vraagt nu reeds om meer dan 70% kleurgescheiden glasscherven. De doelstelling is om in de naaste toekomst de kleurscheiding verder op te voeren.

Eindhoven
In Eindhoven werd afgelopen jaar 23 kilo glas per inwoner gerecycled. Deze hoeveelheid blijkt de afgelopen jaren steeds verder op te lopen. Voor een grote stad, waar scheidingspercentages altijd lager liggen dan het landelijk gemiddelde, is dit zeker geen slechte score. Daarbij komt dat in Eindhoven alle glasbakken voorzien zijn van kleurscheiding. Komend jaar zal gekeken worden of de glasbakken wel allemaal op de meest geschikte locatie staan. Als het zinvol blijkt, zullen er glasbakken worden verplaatst en eventueel bijgeplaatst.

Deel: ' Glas voor Glas actie Eindhoven '
Lees ook