PERSBERICHT 11 AUGUSTUS 1999

Glaszomeren in Leerdam

In Leerdam draait deze zomer alles om glas: de vele vormen van glaskunst op straat en in musea en de glasblazers zelf die `en plein public' hun ambacht uitoefenen. Exposities met het nieuwste werk van Jan des Bouvrie, glasblazer Bernard Heesen en fotograaf Jurjen Drenth, gekoppeld aan de werkende internationale glasblazers in het Glascentrum, nodigen het publiek uit te komen `glaszomeren' in Leerdam.

De glaskunstenaar Bernard Heesen maakte voor tentoonstellingen in het Museum Het Oude Raadhuis, het Nationaal Glasmuseum en Galerie Vlietskant een serie nieuwe objecten en installaties die hij `Encyclopaedische Gewrochten' noemt. Voor deze `gewrochten' liet hij zich inspireren door negentiende-eeuwse wetenschappelijke bronnen en Leerdams glaswerk van eind vorige eeuw. Uit vergeten archieven en oude naslagwerken diepte hij tot schimmen verworden bronnen op, die hij op geheel eigen wijze vertaalde in deze reeks hedendaagse creaties. Ze ogen nostalgisch, vrolijk en eigentijds tegelijk. Bernard Heesen (1958) is een van Nederlands meest prominente glaskunstenaars. Sinds
1984 werkt hij samen met zijn vader Willem Heesen (1925) in glasstudio De Oude Horn in Leerdam.

Sierlijke unica

In het Nationaal Glasmuseum toont Jan des Bouvrie (1942) tot en met 12 september enkele unieke glasobjecten, die zowel sierlijk als sober zijn. Jan des Bouvrie is vooral bekend om zijn ontwerpen voor meubels, verlichting en interieurs. Op uitnodiging van de glasfabriek Royal Leerdam ontwierp hij in 1977 voor het eerst een aantal ontwerpen in kristal. De Leerdam Unica die hij dit jaar voor Royal Leerdam ontwierp blinken uit door hun heldere vormgeving en sierlijke lijnen. Des Bouvrie heeft de tentoonstelling zelf ingericht en is er in geslaagd de grandeur van het vroegere woonhuis van de directeur van de glasfabriek (nu museum) terug te halen door het toevoegen van enkele hedendaagse elementen.

Het Drinkglas gefotografeerd

Fotograaf Jurjen Drenth maakte in 1977 tijdens de internationale manifestatie Het Drinkglas een fotoreportage over het handmatig maken van drinkglazen. Uit de hand, met een kleinbeeldcamera, heeft hij op fascinerende wijze gespeeld met het aanwezige licht van zon en ovens en de glazen op film vastgelegd. Soms volgt hij een lichtstraal die in het glas valt, waarmee hij het karakter van het glas blootlegt. Zijn meesterlijke foto's zijn tot 3 oktober te zien in Museum Het Oude Raadhuis.

Glasblazers en glasgaleries

Tot en met 30 september kunt u weer volop genieten van de vaak spectaculaire verrichtingen van de glasblazers die deze zomer in het Glascentrum Leerdam aan het werk zijn. Glasblazers uit alle delen van de wereld komen hier een of meerdere weken werken, terwijl het publiek vanaf een tribune hun inspannende werk van nabij volgt. Geboeid kijken de bezoekers toe hoe uit een vormloze klomp gloeiend glas een gaaf product ontstaat: een glas, een vaas, een schaal of een sierobject misschien? Bijna een half uur lang blijft het een verrassing!

In Leerdam loert het glas om iedere straathoek: er zijn in glaskunst gespecialiseerde galeries en winkels, glazen straatmeubilair en glazen kunstwerken verlevendigen het straatbeeld en verlichte glasornamenten sieren in de avonduren de gevels van huizen en gebouwen in de binnenstad.

Maak eens een wandeling door het intieme centrum van Leerdam met zijn veelzijdige winkelaanbod en gezellige restaurantjes. De ligging van de glasstad aan het schilderachtige riviertje de Linge inspireert tot het maken van heerlijke fiets-, wandel- en kanotochten. Steek uw licht eens op bij de VVV in de Kerkstraat en maak er een prachtige `Glaszomerdag' van!

Informatie

In de gratis folder `Glaszomeren Leerdam 1999' staan alle adressen van musea en galeries in Leerdam die glaskunst exposeren en verkopen, naast informatie over tentoonstellingen, openingstijden, mogelijkheden voor uitstapjes en dergelijke. Inlichtingen: VVV Zuid-Holland Zuid, kantoor Leerdam, Kerkstraat 18, telefoon 0345-613057.

Deel: ' Glaszomeren in Leerdam '
Lees ook