Ministerie van Buitenlandse Zaken


Uitspraak van de Minister van Ministerie van Buitenlandse Zaken 23-08-1999

MINISTER VAN AARTSEN OP RADIO 1 JOURNAAL / 23-08-99/ 07.20 UUR

Bericht van Ministerie van Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister van Aartsen heeft een goede indruk overgehouden van de eerste gesprekken met de Palestijnse en Israëlische spelers in het vredesproces. Hij gelooft dat de Israëlische premier Barak het akkoord van Wye Plantation echt wil uitvoeren. Dat is iets wat zijn voorganger Netanyahu op de lange baan had geschoven. Van Aartsen brengt voor het eerst een officieel bezoek aan het Midden-Oosten. Correspondent Peter te Velde vroeg de minister, hoe hij de vredeswil van de nieuwe Israëlisch premier precies taxeert.

VAN AARTSEN:

Ik denk dat die groot is. Premier Barak heeft dat al meteen duidelijk gemaakt. Hij heeft dat in zijn eerste contracten met alle betrokken partijen duidelijk gemaakt, ook in de richting van Arafat en ik heb de overtuiging gekregen dat deze regering voort wil met het vredesproces.

JOURNALIST:

Waaruit blijkt dat?

VAN AARTSEN:

Uit de aanpak die deze regering wil volgen. In ieder geval is het heel belangrijk dat Barak, Levi mijn collega van Buitenlandse Zaken, zeggen we gaan nu gewoon 'Wye' uitvoeren. Dat is een heel nieuw geluid wat uit Israël vanuit Tel Aviv en Jeruzalem komt als je dat vergelijkt met de periode die achter ons ligt. Dat is uiterst positief. Maar men heeft nog verder rijkende gedachten en ideeën en ik denk dat deze Israëlische regering ook alle kans moet krijgen om daar in overleg met de partners werkelijk werk van de maken.

JOURNALIST:

Hoe lang krijgt Barak wat dat betreft de kans? Want de indruk is wel een beetje dat Palestijnen en Israëli's tot in hun knieën in de modder staan van allerlei onderhandelingen op dit moment.

VAN AARTSEN:

Die terminologie zou ik zeker niet willen overnemen. Maar ik heb nu een bezoek gebracht aan Israël of liever: ik breng nu een bezoek aan Israël. Ik heb nu gesprekken hier gevoerd, ik ga nog gesprekken voeren met president Arafat en met de Palestijnse Autoriteit en pas daarna en ook na de gesprekken die ik in Jordanië en Syrië heb, kan ik zeggen wat de opinies hier in de regio zijn over de aanpak van Barak.

JOURNALIST:

Betekent dit dat u op dit moment zegt: Barak krijgt wat dat betreft tijd van Nederland en de Europese Unie?

VAN AARTSEN:

De Europese Unie zal, denk ik, in de komende periode moeten afwachten wat er gebeurt. Barak heeft duidelijk ook de lijn gekozen dat hij het liefst ook zonder allerlei druk van buitenaf het vredesproces nu in gang wil zetten, en ook tot een goed einde brengen. Meer de zelfstandige kracht van de partijen gebruiken dat is het parool wat hij volgens mij hier volgt. En ik denk dat het heel verstandig en wijs zou zijn, zowel van Nederland alsook van de Europese Unie om nu eens te kijken hoe dat proces nu gaat.

JOURNALIST:

Zonder druk van buitenaf, dus zonder druk van de Europese Unie, zonder politieke druk van de Unie?

VAN AARTSEN:

Nogmaals dat kan pas vastgesteld worden, althans ik kan dat pas vaststellen nadat ik ook met de partners in het vredesproces heb gesproken.

JOURNALIST:

Goed u heeft natuurlijk met een paar Palestijnen al gesproken zoals Faisal Hoesseini.

Wat zeggen zij dan tegen u?

VAN AARTSEN:

Zij zijn denk ik kritisch en ik heb ook duidelijk van mijn Israëlische gesprekspartners meegekregen dat zij ook begrip hebben voor die kritische houding. Maar ook zij zien heel duidelijk dat de mogelijkheden die zich nu aandienen wel gegrepen moeten worden. In ieder geval heb ik ook tegen hen gezegd: nu moet iedereen echt investeren in dat vredesproces. Dit is een kans die waarschijnlijk niet zo snel meer terug komt.

© 1998 minbuza@minbuza.nl

Deel: ' Goede indruk Van Aartsen van gesprekken in Israel '
Lees ook