Scheveningen, 20 mei 1999

GOEDE VERWACHTINGEN NIEUWE HARING

Vanaf woensdag 2 juni 1999 is de Hollandse Nieuwe, vangst 1999, weer in het hele land te koop. "De voortekenen zijn bijzonder goed. De eerste haringen die gevangen zijn, hebben een prima vetpercentage. Dit ligt zo gemiddeld 5 procent hoger dan vorig jaar. De week uitstel werpt vruchten af", aldus de heer Luc Ouwehand, voorzitter van het Nederlands Visbureau vandaag tijdens de haringpersvaart op de Noordzee.

De Nederlandse haringgroothandel, reders en visdetaillisten hebben gezamenlijk besloten dit jaar een week later van start te gaan dan tot nu toe gebruikelijk was. Natuurlijke oorzaken liggen hieraan ten grondslag. De haring zwemt tegenwoordig noordelijker en heeft hierdoor meer tijd nodig op het gewenste vetpercentage van minimaal 16 procent te bereiken.

Haring nummer 1
In Nederland is de gezouten haring de populairste vis. In de top 5 van de meest gekochte vissoorten (alle verkoopkanalen) wordt de haring gevolgd door kabeljauw, zalm, lekkerbek en garnalen. Overigens blijkt de haring bij de viswinkel en de kraam sterker te scoren dan in de supermarkt. In de top 5 van de viswinkel en kraam staat de haring prominent aan kop. Bij de supermarkt treffen we de haring niet aan in de top 5 maar op de zevende plaats. "De consument blijkt in Nederland nog sterk de voorkeur te geven aan een haring vers van het mes, zoals die vooral bij de viswinkel en kraam verkocht wordt.", aldus de heer Joop Holla van het GfK foodscan Nederland en België.

België
Ook in het primeurgevoelige België zijn de Hollandse maatjes populair. De Belg koopt zijn haring vooral in de supermarkt, waar overigens sinds jaar en dag al een uitgebreid assortiment aan vis en visproducten te koop is.

Haring in het land, dokters aan de kant
Het oude gezegde 'haring in het land, dokter aan de kant' blijkt nog altijd actueel te zijn. Betekende vroeger de komst van de haring het begin van de zomer en daardoor een verminderde kans op ziekten, tegenwoordig zijn voedingskundigen eensgezind over de specifieke gezondheidsaspecten van deze zilte lekkernij. Het eten van vette vis zoals haring kan de kans op hart- en vaatziekten doen verminderen. Het algemene voedingsadvies van het Voedingscentrum luidt dan ook: eet 1 à 2 keer per week vis.

//////////////////

Deel: ' Goede verwachtingen nieuwe haring '
Lees ook