European Commission

IP/02/735

Brussel, 17 mei 2002

Goedkeuring Commissie voor overname Brits stroombedrijf Innogy door RWE

De Europese Commissie heeft toestemming verleend voor de geplande overname van Innogy Holdings plc door het Duitse RWE AG. In het Verenigd Koninkrijk is Innogy is een van de grootste elektriciteitsproducenten en de grootste elektriciteitsleverancier, twee markten waar de aanwezigheid van RWE momenteel beperkt is.

De overname van Innogy brengt geen belangrijke overlappingen mee en doet dus ook geen mededingingsbezwaren ontstaan. Deze operatie komt er in wezen immers op neer dat RWE haar activiteiten in de energiesector kan uitbreiden naar een nieuwe geografische markt - het Verenigd Koninkrijk - waar zij momenteel slechts beperkt aanwezig is.

Innogy heeft een aantal activiteiten in Duitsland, maar RWE heeft te maken met scherpe concurrentie op haar belangrijkste markt. Voor België - waar de operatie ook bepaalde overlappingen meebrengt in de sector gastrading - zijn er geen mededingingsbezwaren vast te stellen.

RWE is de moedermaatschappij van het RWE-concern, dat vooral actief is in de sectoren energie, milieudiensten, industriële dienstverlening, water, ruwe olie en drukpersen.

In oktober 2000 ontstond Innogy door deconcentratie van de nationale tak van het vroegere National Power plc, UK. In 2001 nam Innogy de elektriciteitslevering over van Yorkshire Electricity en Northern Electricity. Momenteel is zij de grootste detailhandelaar voor elektriciteit in het Verenigd Koninkrijk en onder de merknaam npower levert zij elektriciteit aan meer dan 4,7 miljoen klanten en gas aan
1,9 miljoen klanten. Innogy is ook een van de grootste elektriciteitsproducenten in het Verenigd Koninkrijk, met een operationele capaciteit van 8 713 MW. Daarnaast is Innogy ook actief in warmtekracht en duurzame energie, exploitatie en engineering van centrales (met technische en commerciële oplossingen voor de uitbouw en exploitatie van centrales), technologie voor opslag van elektriciteit, en elektriciteitstrading.

Het onderzoek van de Commissie concentreerde zich vooral op productie, trading en levering van elektriciteit in het Verenigd Koninkrijk, op groothandelslevering en trading van elektriciteit in Duitsland, en op gastrading in België.

Elektriciteitstrading omvat zowel de zgn. "fysieke" handel van elektriciteit als de "niet-fysieke" handel in elektriciteitsderivaten. Elektriciteitslevering betreft grote en kleine klanten.

Deel: ' Goedkeuring EU voor overname Brits stroombedrijf Innogy door RWE '
Lees ook