European Commission

IP/01/1346

Brussel, 2 oktober 2001

Commissie hecht haar goedkeuring aan een gemeenschappelijke onderneming van de Noorse bedrijven Norske Skog en Peterson op het gebied van vetvrij papier

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming van de Noorse bedrijven Norske Skogindustrier ASA en M Peterson & Son AS in de sector vetvrij papier. Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat de gemeenschappelijke onderneming voldoende concurrentie zou hebben in een markt die wordt gekenmerkt door overcapaciteit.

De Noorse ondernemingen Norske Skog en Peterson richten een gemeenschappelijke onderneming op om hun productiecapaciteit van vetvrij papier, dat gewoon vetvrij papier en imitatie vetvrij papier omvat, samen te voegen. Norske Skog zal een van haar dochterondernemingen inbrengen, Union Geithus AS (Geithus, Noorwegen), en Peterson twee van haar dochterondernemingen, Peterson Scanproof AS (Greaker, Noorwegen) en Peterson Scanproof AB (Seffle, Zweden).

De Commissie heeft de gemeenschappelijke onderneming goedgekeurd omdat uit haar marktonderzoek is gebleken dat de partijen op de totale markt voor imitatie vetvrij papier en vetvrij papier in de Europese Economische Ruimte een marktaandeel van minder dan een derde zouden hebben. Er zijn verschillende andere producenten actief op de markt voor vetvrij papier of op die voor imitatie vetvrij papier, dan wel op beide. De markt heeft ook te lijden onder een grote overcapaciteit als gevolg van een gedaalde vraag en toegenomen concurrentie van substitutieproducten, die een neerwaartse druk op de prijzen hebben uitgeoefend.

Deel: ' Goedkeuring gemeenschappelijke onderneming Noorse bedrijven '
Lees ook