Goedkope WiFi in het vliegtuig blijft zeldzaamheid


Nederlandse maatschappijen blijven achter

BREDA, 20171108 -- Hoewel steeds meer luchtvaartmaatschappijen WiFi aanbieden aan boord van hun vliegtuigen, blijft het aanbod beperkt en het tarief relatief hoog. Vooral lowcost airlines én Nederlandse maatschappijen blijven achter. De gemiddelde prijs van WiFi in het vliegtuig is €7,50 per uur, of €21 per vlucht. Dit blijkt uit onderzoek van vliegticket-vergelijker Tix.nl, die de in flight WiFi-tarieven van meer dan 30 airlines onderzocht.

Terug naar het WAP-tijdperk

Sommige airlines adverteren met ‘gratis WiFi’, maar limiteren dit tot een beperkt aantal MB’s of minuten. Volledig gratis WiFi in de economy-klasse is slechts bij 3 airlines mogelijk, en ook daar geldt dat het niet aan boord van alle vluchten en/of toestellen wordt aangeboden.

Veel airlines hanteren een datalimiet, om het verbruik aan boord te beperken. Op zich logisch, maar de prijs per MB roept soms herinneringen op aan het WAP-tijdperk uit 1999. Het gemiddelde instaptarief is €0,47 per MB. Ter illustratie: een Facebook-update plaatsen is al snel 0,5 MB.

Lowcost airlines en Nederlandse maatschappijen

Waar Nederland op de grond in de mondiale kopgroep zit, blijven Nederlandse maatschappijen achter met het aanbieden van WiFi in de lucht. KLM heeft vooralsnog alleen aan boord van een beperkt aantal vliegtuigen WiFi. Vanaf januari 2018 wordt in anderhalf jaar de totale 777 en A330 vloot van KLM voorzien van WiFi aan boord.

Ook Transavia biedt nog geen WiFi aan, zij “zien in onboard-connectivity een potentiële kandidaat om in de toekomst de passagiersbeleving aan boord te verbeteren”. Corendon en TUIfly hebben in hun vliegtuigen alleen een WLAN-netwerk, waarop passagiers wel video’s kunnen bekijken of muziek kunnen luisteren, maar niet kunnen surfen.

De meeste prijsvechters, zoals Ryanair en Easyjet, hebben geen WiFi aan boord van hun vliegtuigen. Omdat deze lowcost airlines veelal relatief korte vluchten maken en over een grote vloot beschikken, is hun keuze om in de lucht offline te blijven te begrijpen.

De volledige onderzoeksresultaten zijn te vinden op https://blog.tix.nl/vliegen/wifi-in-het-vliegtuig/ 


Deel: ' Goedkope WiFi in het vliegtuig blijft zeldzaamheid '
Lees ook