Golden mask nominaties voor Juanjo Arques

Amsterdam, 26 januari 2016

Persbericht

Golden mask nominaties voor Juanjo Arques

* Minos genomineerd voor Best Ballet Production

* Juanjo Arqués genomineerd voor Beste Choreograaf

* Prijsuitreiking belangrijkste Russische theaterprijzen voorjaar 2016 in Moskou

Het ballet Minos van choreograaf Juanjo Arqués is genomineerd voor de prestigieuze Russische theaterprijs de Golden Mask. Arqués creëerde Minos voor Het Nationale Ballet in 2010. In 2015 kwam het op het repertoire van het Russische gezelschap Ballet Moskva die er nu een Golden Mask nominatie voor hebben ontvangen. Arqués zelf ontving een nominatie in de categorie Beste Choreograaf. De Golden Mask is de belangrijkste Russische prijs op het gebied van podiumkunsten. De winnaars worden in het voorjaar van 2016 bekend gemaakt in Moskou.

Juanjo Arqués

Juanjo Arqués gastchoreograaf bij Het Nationale Ballet en woonachtig in Amsterdam, maakte als danser deel uit van Het Nationale Ballet in de rang van tweede solist. Naast zijn carrière als danser ontwikkelde Arqués zich al snel tot choreograaf. Na het beëindigen van zijn danscarrière in 2012 legde hij zich volledig toe op choreograferen en breekt hij nu internationaal door. In 2001 maakte hij zijn eerste werk voor een choreografieworkshop van het English National Ballet. Ook bij Het Nationale Ballet maakte hij regelmatig creaties voor de jaarlijkse choreografieworkshop New Moves. Daarna volgden choreografieopdrachten voor speciale optredens van Het Nationale Ballet voor de avondprogramma’s Nieuwlichters en In Space. Voor Present/s (2012), het jubileumprogramma rond het vijftigjarig bestaan van Het Nationale Ballet, maakte hij Consequence en voor het programma Dutch Doubles (2014) Roulette, in samenwerking met beeldend kunstenaar Krijn de Koning. In 2015 creëerde hij Blink voor de Junior Company en Rewind voor Het Nationale Ballet, gedanst tijdens het Gala 2015. Internationaal werkte hij inmiddels met gezelschappen in onder andere de Verenigde Staten, Rusland, Slovenië, België, Spanje en Zwitserland. Arqués werkte verder mee aan de theatervoorstelling Vaslav, gebaseerd op Arthur Japins roman, en Oerforming Gender, een Europees dansproject in Bologna. In 2014 werd hij genomineerd voor de prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.

Op dinsdag 23 februari 2016 gaat het nieuwste werk van Juanjo Arques voor de Junior Company van Het Nationale Ballet in première. Deze choreografie wordt speciaal gecreëerd voor Jheronimus Bosch 500, een manifestatie ter herdenking van de 500ste sterfdag van de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland, Jheronimus Bosch.

Uitreiking & festival

De winnaars van de Golden Mask worden in het voorjaar van 2016 bekend gemaakt in Moskou. De prijs wordt in 2016 voor de 22ste keer uitgereikt. Voor verdere informatie zie: https://eng.goldenmask.ru/main.php

Deel: ' Golden mask nominaties voor Juanjo Arques '
Lees ook