Goldschneider speelt Schubert pianosonates in Amsterdam


AMSTERDAM, 20120202 -- De wereldbekende pianist/recitalist en bestselling auteur Gary Goldschneider speelt de late werken van Franz Schubert (1797-1828) op 11 februari om 20.15 uur in de Engelse Kerk (Begijnhof) in Amsterdam. Dit is het derde van vier concerten waarin Goldschneider in totaal 11 voltooide pianosonates van Franz Schubert presenteert. (zie Henle Urtext Editions delen 1 en 2 voor deze sonates).

Deze Schubertcyclus omvat de belangrijkste werken voor piano met als toegiften de 8 impromptus. De eerste twee concerten vonden in 2011 plaats en bestonden uit Schubert’s vroege sonates en zijn middenperiode. De laatste twee concerten op 11 februari en 21 april 2012, bestaan uit de late werken van zijn korte, tragische leven.


Over Franz Schubert
Hoewel geboren in Wenen waar hij ook componeerde, in tegenstelling tot andere componisten die alleen in die stad woonden zoals Beethoven, Mozart en Brahms, was Schubert de zoon van ouders van Slavische afkomst, die opgroeide met het ritme van de Slavische taal, de volksmuziek, liedjes en dansen. Goldschneider presenteert Schubert dan ook als Slavisch componist, zoals Frederic Chopin beschouwd wordt als Pool in plaats van Fransman, ondanks het feit dat hij zijn volwassen leven in Parijs doorbracht. Dit verklaart deels de traditie dat Schubert graag gespeeld wordt in Oost-Europa en Rusland, waar pianisten als Sviatoslav Richter regelmatig werken van Schubert in hun solorecitals opnemen, iets dat door het Weense publiek niet erg op prijs wordt gesteld, daar ze Schubert beschouwen als een belangrijk Oostenrijks componist ondanks het feit dat hij 100% Slavisch is.

Goldschneider gaat er tevens van uit dat het begin van de romantische periode  valt in 1797, het jaar van Schubert’s geboorte en dat Schubert daarom gezien kan worden als de eerste en belangrijkste romantische componist, in tegenstelling tot Beethoven (die door Schubert aanbeden werd) en die met een been in het klassieke kamp stond en met het andere in het romantische. Schubert kan dan ook gezien worden als een puur romantische componist wiens liederen werden geschreven op woorden van o.m. Goethe en andere Duitse romantische dichters; zijn zeer subjectieve en improvisationele benadering van de muziek, zoals in zijn Impromptu’s, belichamen duidelijk de romantische ideologie van grote inspiratie, verbeeldingskracht en muzikale expressie.

Schubert is het bekendst door zijn vele magnifieke liederen, die het bolwerk vormen van het repertoire van elke liederenzanger. Interessant is, dat van alle grote klassieke componisten alleen Bach en Schubert bekens stonden om hun uitstekende zangstemmen. Schubert werd uitverkoren om te zingen in het Weense jongens koor door niemand minder dan Antonio Salieri, die ook een van Schubert’s leraren werd.


Over Gary Goldschneider
Gary Goldschneider kreeg wereldbekendheid door zijn bijzondere pianorecitals, met name zijn cycli van de complete pianosonates van Beethoven (32), Mozart (18) en nu, voor het eerst met de serie van Schubertsonates. Goldschneider vertolkte in de zomer van 2010 de 6 uur durende Mozartmarathon op het prestigieuze Ravello Festival in Zuid-Italië, met groot succes. De 12 uur durende complete Beethoven sonates vertolkte hij o.m. op 19 augustus 1984 in de open lucht op het Leidseplein in Amsterdam en vervolgens in het Concertgebouw aldaar. Goldschneider overweegt de 8 uur durende Schubertmarathon, voor het eerst in de geschiedenis, te vertolken in het late voorjaar van 2012.

Gary Goldschneider staat tevens bekend als componist en bestselling auteur, maar heeft een belangrijk deel van zijn leven gewijd aan het bestuderen en vertolken van de werken van Schubert, Mozart en Beethoven. Nu, op zijn 72ste, kijkt hij terug op een indrukwekkende loopbaan als recitalist. Zijn leermeesters waren de pianisten David Sokoloff  en Agi Jambor in Philadelphia: Sokoloff’s leermeesters waren Leo Ornstein en Joseph Hoffman, Agi Jambor studeerde bij Zoltan Kodaly en Edwin Fischer. Goldschneider was oprichter en hoofd van de muziekafdeling van het Philadelphia Community College en professor voor muziek en Engelse taal- en letterkunde.


Gary Goldschneider speelt Schubert pianosonates - de late werken
Data:
zaterdag 11 februari 2012
zaterdag 21 april 2012
Locatie:
Engelse Kerk, Begijnhof, Spui, Amsterdam
Tijd:
20.15 uur.
Entree:
 €15,00, CJP, 65+, Stadspas € 12,50.
Kaartverkoop aan de zaal een half uur voor aanvang.


Deel: ' Goldschneider speelt Schubert pianosonates in Amsterdam '
Lees ook