Artis


Amsterdam, maart 1999

ARTIS NIEUWS Nummer: 585

Gorilla-vrouwtjes aan de man

Vol spanning volgt Artis de kennismaking tussen haar twee gorillavrouwtjes Sindy en Dafina en de nieuwe gorillaman Kumba uit Duisburg. De 25-jarige Kumba (een naam die in het Swahili "botsen, stoeien" betekent) zal hopelijk een waardige opvolger zijn voor de imposante Artis-man Tembo, die ruim een jaar geleden overleed aan de gevreesde shigella-bacterie. Ook Tembo's leeftijdgenote Banja - beiden waren in 1964 een geschenk van de Provincie Noordholland aan Artis, dat ter gelegenheid van haar 125-jarig bestaan een eerste Mensapenhuis bouwde - overleed in die treurige periode, tegelijk met het tienjarige mannetje Mojoko dat toen al een stevige concurrent van Tembo begon te worden. Zo was Dafina's laatste jong Chuma, geboren in 1996, zelfs al een dochter van Mojoko en dus niet van de zeker anderhalf keer zo zware groepsleider Tembo...

De jongen die in deze groep geboren werden, kregen geen van alle goede moederzorg. Drie overleden bij moeder Sindy, en de drie van Dafina werden door de Artis-verzorgers in huis genomen, waarna ze als peuters verhuisden naar de mensapencrèche in de dierentuin van Stuttgart. Die slechte moederzorg is deels toe te schrijven aan het feit dat zowel Dafina als Sindy ook zelf met de fles zijn grootgebracht; veel dieren, en zeker mensapen, hebben een voorbeeld nodig om te weten hoe het moederen toegaat. Zo'n voorbeeld kan echter ook later gegeven worden, en vandaar dat Artis al een tijdje op zoek was naar een "ervaren" vrouwtjesgorilla. Ook dat is inmiddels gelukt: in de loop van dit jaar zal het zesjarige vrouwtje Tamani uit Apenheul naar Artis verhuizen, en in de groep waar zij grootkwam is al heel wat moederzorg te zien geweest.

Maar eerst zal Kumba wat moeten wennen aan Artis, en aan Sindy en Dafina. In Duisburg is hij nog niet uitgegroeid tot een gezaghebbende "zilverrug" zoals Tembo was: volwassen gorillamannen ontwikkelen meestal een zilvergrijze beharing over rug, dijen en schouders. Toch is de kans groot dat Kumba in Amsterdam snel een solide positie verwerft, al was het alleen al omdat Shindy en Dafina een vol jaar hebben moeten wachten voordat Artis in alle veiligheid beginnen kon aan het opbouwen van een nieuwe, gezonde gorillagroep.

Deel: ' Gorilla-vrouwtjes Artis aan de man '
Lees ook