Gouden Camera’s uitgereikt tijdens Eindhovens Filmfestival


EINDHOVEN, 20141130 -- Zondagavond stond in het teken van de Awardshow van het Eindhovens Filmfestival (EFF) dat plaats vond in het Natlab. Volgens de vader van het EFF, Ramon Etman, was het niveau van de films weer hoger dan vorig jaar.

De vakjury, die bestond uit Wiepko Oosterhuis, Luud Smits en Ulrike Helmer, was lovend over de verschillende filmproducties en deelde Gouden Camera’s uit aan: Lennert Busch ‘Wij Jagen’ (Beste Muziek), Fockeline Ouwerkerk ‘Gelukkig ben ik Gelukkig’ (Beste Actrice), Doris Driessen ‘Gelukkig ben ik gelukkig’ (Beste Art-Direction), Frank Van Bracht ‘Het Contract’ (Beste Sounddesign), Wietse de Zwart ‘Pony Place’ (Beste Montage), ‘Cursed’ (Beste Animatie), Joost Reijmers ‘Pony Place’ (Beste Regie), Bob Alkemade ‘Wij Jagen’ (Beste Cinematografie), Ad van Kempen ‘Binnen 4 muren’ (Beste Acteur), ‘En ze leefden nog lang’ (Beste Debuut), ‘Gelukkig ben ik gelukkig’ (Beste Scenario), ‘Wat konijnen mogen weten’ (Beste Documentaire) en ‘Goei Volk’ (de Grote Juryprijs). De Award voor Beste Film sleepte ‘Binnen 4 muren’ naar huis. De prijs gaat gepaard met 1 maand lang vertoning in de bioscoop van het Natlab. En als klapper werd de Publieksprijs uitgereikt door de wethouder van Innovatie en Design, Cultuur en Duurzaamheid, Mary-Ann Schreurs aan het 48Days project: ‘Na de regen’. Op hen wacht een Benelux DVD Distributie!

De vierde editie van het EFF vond dit jaar voor het eerst plaats in het Natlab en trok meer dan 2.000 bezoekers. Er waren 15 premières te zien en het publiek genoot van meer dan 60 films. “Dat geeft meteen aan hoeveel getalenteerde filmmakers er zijn in Nederland. Wij zijn trots op de onafhankelijke filmproducties van deze nu al legendarische editie van het EFF”, zegt Ramon Etman van BROET Basement, organisator van het EFF. 

De eerste dag van het festival stond in het teken van jong talent. Naast een filmpitch met André van Duren én een workshop van Eddy Terstall organiseerde het EFF een heuse Filmmakers Speeddate, waarbij filmmakers onderling konden zien of het ‘klikte’. Ook André van Duren en Eddy Terstall schreven zich in voor deze speeddate. De tweede dag van het festival werd bekroond met de première van het 48Days project ‘Na de regen’ in een overvolle zaal. Ook stond de zaterdag in het teken van de RED Cam Workshop van SoMMedia. De Filmmaker’s Borrel werd gehost door de Netherlands Film Commission van de bevlogen Bas van der Ree. ‘Met je Billen Bloot’ - een programma-onderdeel waarbij filmmakers die niet geselecteerd waren op het EFF een feedbacksessie konden krijgen met ervaren filmmakers - was erg verrassend. Drie zenuwachtige regisseurs gingen de uitdaging aan en kwamen zelfverzekerd weer naar buiten. Zondag stond natuurlijk in het teken van de Awardshow die gesierd werd door een live-optreden van Sharon Kovacs. Op het programma stond ook nog een actieve workshop licht en geluid van Mounttec. En na de Awardshow startte de Filmmakers Tour op Strijp-S, waarbij bijzondere filmische plekken werden bezocht op het gebied van film, geluid, techniek en locatie. “Een breed, waardevol en origineel programma wat de gelaagdheid benadrukt van het prachtige werk van deze onafhankelijke filmmakers”, aldus Katrien van de Camp, organisatie EFF. 

“Als je nu al om je heen kijkt wat er tot stand is gekomen”, glimlacht Ramon, “dan kun je zien wat er gebeurt in het land der onafhankelijke film. Het budget is laag en de creatieve vrijheid is hoog!”.


Deel: ' Gouden Camera’s uitgereikt tijdens Eindhovens Filmfestival '
Lees ook