Graffiti op treinen Spoorwegmuseum is kunst


Spray art kunstenaar Hugo Kaagman exposeert in Spoorwegmuseum

UTRECHT, 20120313 -- Op woensdag 21 maart opent Het Spoorwegmuseum de tentoonstelling ‘Stencil Station’. Spray art kunstenaar Hugo Kaagman exposeert zijn mooiste kunstwerken waarin treinen een prominente rol spelen. Tevens beschilderde hij met sjablonen en spuitbus drie collectiestukken van het museum. Leerlingen uit groep 7 van de basisschool maakten de tekstbordjes van de tentoonstelling en zullen op 21 maart om 10.30 uur zorgen voor een feestelijke opening. De tentoonstelling is tot 24 juni te zien in de expositieruimte van Het Spoorwegmuseum.

Treinen als kunstwerk
Graffiti op treinen? Bij Het Spoorwegmuseum kan het! ‘Spray art’ kunstenaar Hugo Kaagman heeft drie collectiestukken van Het Spoorwegmuseum omgetoverd in echte kunstwerken. Met sjablonen en spuitbussen hebben een goederenwagon, een locomotief en een bovenleidingsmontagevoertuig een kleurrijk uiterlijk gekregen. De beschilderde treinen maken onderdeel uit van de tentoonstelling. Voor een filmpje over Kaagman in Het Spoorwegmuseum volg deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=tQlz3Vk43eA&list=UU3lszJYbYXNLL6H5w8RMK6A&index=1&feature=plcp
Het atelier van Hugo Kaagman staat op het perron van Station RAI. Hij speelt in op actuele onderwerpen, wat hij ’s ochtends in de krant leest verwerkt hij in zijn kunstwerken, die vaak dezelfde dag al te zien zijn op de ramen van zijn atelier. In Het Spoorwegmuseum is een overzicht van zijn mooiste kunstwerken te zien waarbij de trein een belangrijke inspiratiebron is.

Tekstbordjes gemaakt door kinderen
Kinderen uit groep 7 van de Zeister Vrije School en de Witte Olifant in Amsterdam hebben de tekstbordjes voor de tentoonstelling gemaakt. In februari verzorgde Kaagman enkele workshops om kinderen kennis te laten maken met ‘Street Art’. De kinderen maakten zelf kunstwerken met sjablonen en zullen op 21 maart in Het Spoorwegmuseum de beschilderde treinen binnenhalen en de bordjes bij de kunstwerken plaatsen.

Hugo Kaagman is de ‘Stencil King’
Kaagman staat bekend als de ‘Stencil King’. Hij is Nederlands eerste stencil kunstenaar en inspirator voor kunstenaars als Blek le Rat en Banksy. Dat het Spoorwegmuseum deze kunstenaar binnen zijn muren haalt, is een bijzondere keuze. Treinen en graffiti zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar het illegale karakter van het spuiten op een trein geeft de NS en ProRail kopzorgen. Het museum maakt een statement: Street Art, mits goed uitgevoerd, is een verrijking van het materieel!
Hugo Kaagman begon met graffiti op straat maar inmiddels hangen zijn kunstwerken in galeries en musea. Zijn Delfts blauwe prints zijn overal ter wereld bekend.

Het Spoorwegmuseum
Stencil Station, spray art door Hugo Kaagman
21 maart – 24 juni 2012

Meer informatie op www.spoorwegmuseum.nl


Deel: ' Graffiti op treinen Spoorwegmuseum is kunst '
Lees ook