Openbare Bibliotheek Oss

13 februari 2003

Grafische ontwerpen van Oxana van Eeuwijk-Feofanova in Bibliotheek Oss

Van dinsdag 25 februari tot en met zaterdag 22 maart a.s. zijn er in de Bibliotheek Oss tekeningen te zien van Oxana van Eeuwijk-Feofanova, afkomstig uit Pskov (Russische Federatie) en woonachtig in Oss. Zij volgde een opleiding Grafisch ontwerp en is onder meer werkzaam als illustrator voor diverse tijdschriften.

Oxana van Eeuwijk-Feofanova (1975) werkte negen jaar als lerares Engels en was adjunct-directeur van een opleidingsinstituut voor volwassenen. De interesse voor ontwerpen begon al lang geleden. Daarom begon zij twee jaar geleden, direct nadat ze naar Nederland kwam om te trouwen met haar Nederlandse verloofde, aan een studie Grafisch ontwerp. Inmiddels is zij goed gewend in Nederland: integratie is voor haar geen probleem. Ze had in Rusland al een Europese levensstijl en daarom is het voor haar eigenlijk gemakkelijker om hier te leven dan in Rusland. Oxana is nog bezig met het inburgeringstraject, maar beheerst de Nederlandse taal al behoorlijk goed.

Het idee voor haar tekeningen ontstond enige jaren geleden in Rusland toen Oxana werkte als illustrator voor een regionale krant. Haar stijl werd direct gewaardeerd door de lezers en anderen, waarna zij besloot deze stijl vast te houden en te ontwikkelen. De keuze voor de karakters groeide vanzelf: het meisje met de naam Ksusha is Oxana zelf, haar geliefde hond heet Til, en later in Nederland ontstond de derde figuur: een jongen met de naam Jo. Haar eerste ontwerpen zijn gemaakt met behulp van een zwarte fineliner, latere werken ook wel digitaal.

De tentoongestelde werken in de Bibliotheek Oss zijn gegroepeerd volgens hun gebruiks-gebied: illustraties, T-shirts, muismatjes en briefkaarten.
Naast deze favoriete stijl ontwerpt Oxana ook andere zaken zoals huisstijlen, advertenties en collages die onder meer te zien zijn op haar website www.oxana.nl.

De tentoonstelling in de Bibliotheek Oss is gratis te bekijken tijdens de openingsuren van de Bibliotheek Oss en maakt deel uit van de activiteiten die in het kader van de Internationale Vrouwendag worden georganiseerd door diverse instellingen en organisaties uit de gemeente Oss.

Deel: ' Grafische ontwerpen Oxana van Eeuwijk-Feofanova in Bibliotheek Oss '
Lees ook