21 juli 1999

Grand Cherokee: geheel vernieuwd De Grand Cherokee is van binnen en van buiten volledig nieuw. Niet alleen de terreineigenschappen zijn er op vooruit gegaan, ook het comfort en de wegligging op de verharde weg zijn verder verbeterd.

De Grand Cherokee is uiterlijk volledig vernieuwd, maar ook onderhuids is er veel nieuw. Te beginnen met de motoren: speciaal voor Europa is er een 3,1 liter vijfcilinder Turbo Diesel ontwikkeld, die aanzienlijk sterker is dan zijn voorganger, de 2,5 liter Turbo Diesel. De 5,2 liter V8 wordt opgevolgd door de 4,7 liter V8, die meer vermogen levert maar minder brandstof verbruikt dan zijn voorganger. En ook de 4,0 liter zescilinder lijnmotor is geheel aangepast aan de wensen van huidige automobilisten, niet alleen door te zorgen voor een hoger vermogen, maar vooral ook door een dertig procent lager emissieniveau, minder geluid en een soepeler karakter. De viertraps automaat, de meest toegepaste transmissie in de Jeep Grand Cherokee, is eveneens geheel nieuw. Maar daarbij blijft het niet: zowel de specifieke Quadra Coil voorwielophanging als de achterwielophanging hebben we niet eerder gezien.

In de praktijk zijn de verbeteringen goed merkbaar: de Grand Cherokee rijdt opnieuw soepeler en sportiever dan zijn voorganger. Vooral ook de aanpassingen die specifiek voor de hogere snelheden die in Europa gebruikelijk zijn, vormen stuk voor stuk verfijningen die net het verschil maken tussen doorsnee en top. Bijvoorbeeld de stuuroverbrenging, die ook bij hoge snelheden zorgt voor een prettig, veilig contact met het wegdek. Ook de banden zijn aangepast aan Europese maatstaven, terwijl de koplampen een bredere en helderder lichtbundel hebben. De luchtgeleiders op de ruitenwissers leveren zoveel neerwaartse druk dat ze altijd goed wissen, de elektrisch inklapbare buitenspiegels zorgen er op smalle bergwegen maar ook in Europese parkeergarages voor dat zonder beschadiging op te lopen kan worden gereden. Tenslotte is alleen in Europa een stereo radio met cassetterecorder standaard.

De Chrysler-dealer stelt graag een Grand Cherokee beschikbaar voor een indrukwekkende testrit, waarbij alle kwaliteiten aan het licht komen.

Deel: ' Grand Cherokee geheel vernieuwd '
Lees ook