Gemeente Bergh

Gratis cursus biologisch tuinieren!
11-03-2003

Provincie Gelderland, Vitens en gemeente Bergh bieden in het kader van een goede bodem- en grondwaterbescherming een gratis cursus Biologisch tuinieren in de siertuin aan. De cursus organiseren zij om te laten zien dat er alternatieven zijn voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Deze twee zijn een serieuze bedreiging voor de goede kwaliteit van ons drinkwater. De cursus is bedoeld voor iedereen die in een grondwaterbeschermingsgebied een tuin heeft. Als u niet weet of u binnen dit gebied valt, kunt u dat opzoeken via de website www.gelderland.nl/grondwaterbescherming. De gemeente stelt voor de cursus haar accommodatie ter beschikking en de cursusleider is Joop Kiers van DLV Groen & Ruimte bv.

Het programma van de cursus Siertuin ziet er als volgt uit:

Bodemleven en bemesting
Het eerste lesonderdeel gaat over de bodem. U krijgt antwoord op vragen als: Hoe krijg ik een gezonde bodem waar de planten optimaal kunnen groeien? Hoe kan ik het bodemleven in mijn tuin stimuleren en wat is op maat bemesten? U leert wanneer het juiste moment is om werkzaamheden uit te voeren en hoe u zelf met weinig inzet kunt composteren en zo uw eigen tuin- en keukenafval kunt hergebruiken.

Ziekten en plagen
In het tweede lesonderdeel staan we stil bij ziekten en plagen in de siertuin. U leert hoe u ziekten en plagen in de tuin kunt voorkomen en als ze toch toeslaan welke milieuverantwoorde wijze u kunt toepassen. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn: Mos in het gazon, gras tussen de straatstenen en tuinafscheidingen. Mos in het gazon is namelijk vaak een andere oorzaak dan u denkt, er zijn milieuvriendelijke oplossingen om het gras tussen de straatstenen te verwijderen en welke tuinafscheiding kiest u de chemische of de natuurlijke?

Plantenkeuze
Het laatste lesonderdeel heeft te maken met de plantenkeuze. Kiest u voor de zwakke planten of voor de sterke? Ook de verzorging, water geven en snoeien komen in deze les aan de orde. Natuurlijk krijgt u op de cursusavonden de gelegenheid om vragen te stellen.

Data van de cursus: 17 april 2003, 24 april 2003, 1 mei 2003, Tijd: 19.30 tot 21.30 uur
Locatie: Dorpshuis Zeddam, Varwijkplein 25, Zeddam Opgave voor deelname: Gemeente Bergh, Renate Meiland, tel. 0314-678975

Zoekwoorden:

Deel: ' Gratis cursus biologisch tuinieren in Bergh '
Lees ook