Ingezonden persbericht


TT Circuit Assen, 24 juniPersbericht

Gratis Day at the Races op zondag 12 augustus op TT Circuit Assen met auto- en motorsporttoppers

Van den Goorbergh en de Bleekemolens grote mannen op Rizla+ Racing Day II

Gratis naar de Rizla+ Racing Day II op zondag 12 augustus en dan ook nog de topcoureurs uit de auto-, motor- en kartsport zien. Dat kan absoluut. Tijdens het grootse racefestijn op het TT Circuit Assen zijn niet alleen de bekende autocoureurs Michael en Sebastiaan Bleekemolen in actie te zien, maar ook de vaderlandse topcoureur uit de Moto Grand Prix, Jurgen van den Goorbergh. Voor deze unieke dag heeft hij zijn tweewieler geruild voor een auto en Van den Goorbergh zal zijn stuurmanskunsten tonen in de Fly You Clio Renault Sport Cup. Vanaf 11.00 uur bruist het volop op zondag 12 augustus in Assen, waar de bezoekers een knallend wedstrijdprogramma voorgeschoteld krijgen. Gratis tickets voor de Rizla+ Racing Day II zijn dit jaar ook te downloaden van www.race-planet.com en www.renault.nl, de website van Renault Nederland. Verder zijn ze verkrijgbaar in tabakszaken, bij de Yamahadealers en via technisch uitzendbureau DeGraaf Contracting. Tenslotte zijn er tal van auto- en motormagazines en ook dagbladen die gratis toegangsbewijzen aan hun lezers beschikbaar stellen. Zonder gratis kaartje is de toegang 25,- gulden.

De combinatie auto- en motorsport trok vorig jaar tijdens de eerste Rizla+ Racing Day meer dan 30.000 bezoekers. Ook nu wordt verwacht dat enkele tienduizenden naar deze unieke Day at the Races op Assen komen. Hen wordt een uniek programma voorgeschoteld met maar liefst negen races. Daarnaast zijn er tal van spektaculaire demonstraties.

Jurgen van den Goorbergh, de 500cc Grand Prix motorcoureur die vorig jaar met autocoureur Peter Kox een aantal snelle ronden verzorgde, is ook dit jaar van de partij. Met zijn 500cc Grand Prix machine vertegenwoordigt hij de absolute top van de Internationale motorwegrace. Menig motorhart zal sneller gaan kloppen wanneer The Flying Dutchman , met doorgaans indrukwekkende snelheid, zijn kunnen zal demonstreren. Tijdens de Rizla+ Racing Day II zal naast Jurgen van den Goorbergh, opnieuw een aantal auto- en motorsportprominenten hun opwachting maken.

Europese top zorgt voor spektakel.

Voor de autosportliefhebbers is het op de Rizla+ Racing Day II smullen geblazen. Maar liefst vier klassen staan er op het programma. De formulewagens van de FC Euro Series komen aan de start en tevens drie spannende Renaultklassen.

Er staan belangrijke internationale Renault-races op het menu. De Renault Sport Clio V6 Trophy is een echt Europees kampioenschap waarin met bijna 300 pk sterke achterwielaandrijvers wordt gereden. Nieuw dit jaar is de Renault Sport Clio Elf International Cup, waar met de standaard 185 pk Clio Renault Sport wordt gestreden. In beide gevallen zijn interessante en spannende races te verwachten tijdens de Rizla+ Racing Day II.

Renault en merkenraces zijn één. Al sinds 1966 bestaan ze en daarmee is Renault trendsetter. Niet alleen in nationale competities, ook in Europees verband. Vanaf 1999 wordt ook gereden met de Renault Clio Sport V6. Dit is de moderne evenknie van de legendarische 5 Turbo. En ook nu zit de motor weer achterin, zij het dat hij geen turbo heeft, maar uit zijn zescilinder op atmosferische wijze bijna 300 pk perst.

Het wekt dan ook geen verbazing dat het voornamelijk professionele en semi-professionele coureurs zijn die de dienst uitmaken in die Renault Sport Clio V6 Trophy. Onze nationale vertegenwoordigers, zoals Michael en Sebastiaan Bleekemolen, Coen Vink en Meindert van Buuren kunnen bogen op een ruime ervaring. Zeker iemand als Mister Renault Michael Bleekemolen, die al sinds de oer 5 Turbo-tijd op Europees niveau meestrijdt. En ondanks al zijn ervaring en capaciteiten moet ook hij het doorgaans afleggen tegen professionals als titelverdediger Luca Rangoni, Jérôme Policand en Anthony Beltoise om er maar een paar te noemen. Dat neemt niet weg dat onze landgenoten op het TT Circuit Assen tot verrassingen in staat moeten worden geacht.

Van een andere orde is de Renault Sport Clio Elf International Cup. Die is opgezet om de snelste rijders uit de nationale Clio Renault Sport Cups tegen elkaar te laten uitkomen. Er wordt in tien landen met precies dezelfde auto geracet: in Frankrijk, Italië, Duitsland, Zwitserland, Engeland, België, Portugal, Zweden, Spanje en Nederland.

In de vorige races hebben alleen vader en zonen Bleekemolen de eer van ons land verdedigd; bij de Rizla+ Racing Day II op zondag 12 augustus in Assen zullen er ongetwijfeld veel meer landgenoten bijkomen. Op voorwaarde dat hun deelname aan de eigen Fly You Clio Renault Sport Cup natuurlijk niet in het gedrang komt.

Mooiste merkenrace

Met zo n zestig deelnemers is de Fly You Clio Renault Sport Cup Nederlands succesvolste merkenrace aller tijden. De belangstelling is enorm groot, de races zijn uitermate spectaculair en het niveau van de deelnemers is ongekend hoog. Op het menu van de Rizla+ Racing Day II staan maar liefst twee races, zoveel aanmeldingen zijn er.

De cup wordt voornamelijk geregeerd door grote, professioneel opgezette, raceteams, die voor een heel seizoen stoeltjes verhuren. Deze teams hebben doorgaans één of meerdere reservewagens, omdat schades bij een dergelijk groot veld nu eenmaal niet te voorkomen zijn.

Het deelnemersveld tijdens de Rizla+ Racing Day II mag er zijn. Bekende Renault merkencoureurs als Phil Bastiaans, Michael en Sebastiaan Bleekemolen, Pim van Riet, Marcel van Vliet, John de Vos, Bert Ploeg en Marcel Kesseler werden aangevuld met kanshebbers uit andere klassen, zoals bijvoorbeeld Joost Koenders, voormalig Citroën Saxo kampioen, de snelle Alfa-coureur Roeland Voerman en de jonge ex-Formule Ford-rijder Danny van Dongen. En daarbij kan dan ook nog de recentere lichting uit de Renault Mégane Trophy worden gevoegd, zoals Jeroen Reijntjens, Frank Scholten, Hugo Charles, Peter van Merksteijn en de Zwitserse crack Roger Menghini. Objectief bezien zitten daar zeker twaalf regelrechte titelkandidaten onder.

Het grote spektakel is natuurlijk in de hoofdrace te verwachten en dan met name in de eerste ronde als de zevenenveertig coureurs zich gaan verdringen bij de Nationale Bocht en de Stekkenwal. In een twaalf ronden durende sprintrace heb je immers niet veel tijd om iets goed te maken. En elke gewonnen plaats is er één.

Primeur met formulewagens

Nog nooit op Assen vertoond, maar tijdens de Rizla+ Racing Day II komen de geweldige formulewagens van de FC Euro Series een spetterende race brengen op het TT Circuit Assen. Prachtige bolides komen aan de start in deze nieuwe serie, het voorportaal van de Formule 3000.

De organisatie van de Rizla+ Racing Day II is bijzonder ingenomen dat deze nieuwe klasse gepresenteerd kan worden tijdens de geweldige dag voor alle racefans.

De bolides van de FC Euro Series zijn gefabriceerd door Reynard Motorsport Ltd en uitgerust met Chrysler motoren. De serie werd opgezet om de kloof tussen nationale formule races en de F 3000 te overbruggen. De FC Euro Serie geeft jonge rijders het juiste materiaal in hun jacht om uiteindelijk een Formule I-stoeltje te bemachtigen.

Het startveld kent een grote verscheidenheid aan nationaliteiten. Duitse coureurs, Belgische piloten, maar ook Nederlanders - zoals Herman Buurman en zelfs een Braziliaanse coureur maken hun opwachting in deze nieuwe formuleklasse. In de afgelopen weken is gebleken dat de auto s enorm snel zijn en dat is mede te danken aan de lichte constructie van de racewagens.

Deze wagens zijn gebouwd op een uit carbonfiber samengesteld Reynard-chassis. De coureurs kunnen met hun bolide een top halen van 255 km per uur, hetgeen vooral te danken is aan de krachtbron van Chrysler: de 3.5-liter 24-kleppen V6, die meer dan 300 pk produceert.

De wagens zijn gelijkwaardig en dat is de garantie voor spannende en enerverende wedstrijden.

De serie heeft niet de minste circuits uitgezocht om op te acteren. Naast het wereldberoemde TT Circuit tijdens de Rizla+ Racing Day II komt de FC Euro Serie onder meer uit op de piste van Oostenrijk waar de A1-Ring wordt aangedaan. Op dit circuit werd ook de Grand Prix Formule I van Oostenrijk verreden. Daarnaast zijn ook andere Formule I-circuits uitverkoren voor de prestigieuze FC Euro Serie, zoals Budapest en de Nürburgring.

Rizla+ en racing onlosmakelijk

Vloeitjesgigant Rizla+ en Racing zijn al jarenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds 1998 als hoofdsponsor van de Rizla+ Dutch TT en al heel wat jaren langer als teamsponsor in de motorsport. Afgelopen seizoen zette Rizla+ als hoofdsponsor van het Oranje Dream Team met 500cc coureur Jurgen van den Goorbergh in de Grand Prix een aantal indrukwekkende resultaten neer. Samen met technisch uitzendbureau DeGraaf Contracting, Renault Sport, Yamaha Nederland bv en het TT Circuit Assen hoopt Rizla+ het publiek ook dit jaar weer een gratis Day at the Races met auto- en motorsport van de bovenste plank aan te bieden.

Yamaha R6 Cup

Ook het motorfietsprogramma van de Rizla+ Racing Day II belooft, net zoals afgelopen jaar, weer een indrukwekkende schare motorsportfans naar het TT Circuit te trekken. De nieuwe Yamaha R6 Cup - te zien op de Rizla+ Racing Day II - wekt grote verwachtingen. In deze klasse komen de deelnemers uit op identieke Yamaha R6 motorfietsen.

Darnaast zijn er nog meer wedstrijden voor het Open Nederlands Kampioenschap wegrace. Aan de start komen de klassen 125cc, 250cc en Supersport 600.

Het puikje van de Nederlandse wegracerij komt aan de start met natuurlijk de Nederlandse TT-deelnemers in deze klassen. Wat te denken van bijvoorbeeld de man die eerste staat in de tussenstand van het Europees kampioenschap 250cc Jarno Janssen of Yamahacoureur Jaap Hoogeveen en natuurlijk Nederlands kampioen Henk van de Lagemaat.

En in de lichtere 125cc onder meer Harold de Haan, Wilhelm van Leeuwen en Patrick Lakerveld.

Topspektakel biedt altijd weer de Supersport 600. Ook op 12 augustus zal deze klasse bol staan van de spanning. Mile Pajic, Harry van Beek, Wim Theunissen en Torleif Hartelman zijn de rijders die deze klasse tot een ware attractie maken.

Razendsnelle karts

En wie denkt dat alleen auto s en motoren hard gaan op het TT Circuit Assen heeft het volledig mis. De kartsport zal in de vorm van de bloedsnelle Superracekart Worldseries ongetwijfeld opnieuw zijn stempel op dit evenement drukken.

Deze gestroomlijnde 250cc tweetakt racekarts zijn bij ieder optreden weer goed voor de snelste rondetijden van de dag. Een adembenemend beeld de karts telkens weer de bocht in te zien duiken met een snelheid waarvan gedacht wordt dat de kleine bolides het nooit redden. Maar steeds weer bewijzen de ervaren coureurs het tegendeel. De wereldtop uit de 250cc zal de toeschouwers tijdens de Rizla+ Racing Day II versteld laten staan.

Haal nu snel de gratis toegangskaarten van internet via www.race-planet.com, www.renault.nl, of bij een groot aantal tabakszaken. Ook Yamahadealers en het technisch uitzendbureau DeGraaf Contracting hebben gratis kaarten voor de Rizla+ Racing Day II in voorraad. En let verder op de verscheidene auto- en motorsportmagazines en ook de dagbladen. Let wel: zonder gratis toegangskaartje bedraagt de entree ' 25,-.

De organisatie van de Rizla+ Racing Day II is in handen van LDP / Lee van Dam Productions b.v. in samenwerking met de S.M.A. (Stichting Motorwegraces Assen), N.A.V. (Nederlandse Autorensport Vereniging) en het TT Circuit Assen.

Voor meer informatie en het aanvragen van copy-right vrij fotomateriaal over de Rizla+ Racing Day II, kunt u zich wenden tot:

Rizla+ Racing Day II

Bertram Buikema / Lee van Dam

Tel. (0592) 318 055 fax (0592) 312 614 e-mail betrambuikema@leevandam.nlof TT Circuit Assen
Willem Lute (Press Officer, Marketing & PR)
Postbus (PO Box) 150
NL-9400 AD Assen
Netherlands

Tel. +31-(0)592 - 380 380
Fax +31-(0)592 - 356 911

E-mail w.lute@tt-assen.com Website www.tt-assen.com

Deel: ' Gratis Day at the Races op TT Circuit Assen '
Lees ook