Gratis energie in de toekomst?


UTRECHT, 20140521 -- Het klinkt onwerkelijk, nooit meer een rekening betalen voor je energie, maar is dat echt zo’n gek idee? De redactie van Goedkoopsteenergie.nl zocht het uit aan de hand van de voorspelling van futuroloog prof. dr. Wim de Ridder. Volgens deze voorspelling zullen we rond 2030 niets meer hoeven te betalen voor energie.

Uitgangspunt van deze voorspelling is de Wet van Moore. In deze theorie, die vernoemd is naar Gorden E. Moore, de oprichter van computerschipfabrikant Intel., werd in 1965 al voorspeld dat de prestatie van een chip elke achttien maanden verdubbelt, tegen gelijkblijvende kosten. Deze theorie bleek waarheid, want de exponentiële groei gaat tot op de dag van vandaag nog door. De wet wordt nu dan ook gebruikt in de halfgeleider industrie om langetermijnplanning te begeleiden en om doelen te stellen voor onderzoek en ontwikkeling.

Zonne-energie

Zonnecellen volgen tot nu toe hetzelfde patroon als de computerchips. Elk jaar zijn ze dubbel zo krachtig en elk jaar ongeveer de helft van de prijs. Als deze trend blijft aanhouden zouden we de Wet van Moore ook kunnen toepassen op de productie en capaciteit van zonnecellen. De goedkoopste energie zal dan afkomstig zijn uit zonnecellen. Zeker in China is al een enorme groei in deze ontwikkeling zichtbaar. Daar stijgt de productie van zonnecellen nog sneller dan in Europa. Volgens De Ridder bereiken we binnen twintig jaar de situatie waarin zonne-energie in onze volledige energiebehoefte zal voorzien.

Gevolgen

Het gevolg hiervan is dat elektriciteit uit zonnecellen rond 2020 slechts nog zo’n 6 cent zal kosten. Dat is minder dan de productiekosten van stroom uit de centrale. Dit zal dan ook enorme gevolgen hebben voor zowel de consument als bedrijven. Energiecentrales zullen hun deuren moeten sluiten of een compleet ander verdienmodel moeten zien te vinden om overeind te kunnen blijven. Een vergelijkbare omslag heeft ook plaatsgevonden op het gebied van telefonie, zo meldt Goedkoopsteenergie.nl. Toen mobiel internet opkwam en consumenten veel minder gebruik gingen maken van sms-en en bellen hebben de maatschappijen hun verdienmodel ook drastisch moeten aanpassen. Wanneer de productiekosten hoger zijn dan de opbrengst is het heel aannemelijk dat energiecentrales hier geen toekomst meer in zullen zien. De consument zou dan zelf met een eenmalige investering in zonnepanelen de rest van zijn leven voorzien kunnen zijn van energie en zeg nou eerlijk, wie wil dat nou niet!


Deel: ' Gratis energie in de toekomst? '
Lees ook