Gemeente Leeuwarden

Friesland Vaart op 22 juni in Leeuwarden

Gratis waterdagje uit in Leeuwarden met de Blauwe Diamant

De Blauwe Diamant, de organisatie achter het Waterplan Leeuwarden, vindt het bezoek van de Friesland Vaart-vloot van 300 schepen op 22 juni a.s een mooie gelegenheid om jong en oud die dag uit te nodigen om kennis te maken met de rijke waterhistorie van de stad.

Iedereen , u ook , wordt van harte uitgenodigd om mee te varen, mee te wandelen, uw ogen uit te kijken en te ontdekken wat een schitterende mogelijkheden het water Leeuwarden kan bieden.

Zo wordt al een beetje tastbaar hoe de enthousiaste waterplannen voor de binnenstad binnen een paar jaar van Leeuwarden een bruisende waterstad kunnen maken.

FEC- City watertaxi

In Leeuwarden is de FEC-Citybus op zaterdag al een succes. Zonder parkeerproblemen lekker de stad in. De Blauwe Diamant biedt op 22 juni nog een alternatief. Om direct in watersferen te komen kunt u vanaf het FEC naar de steiger bij Nuon Water lopen. Daar is die dag de op- en afstapplaats voor een gratis pendeldienst per watertaxi naar de Willemskade vice versa. De vertrektijden worden op de steigers aangegeven. De pendeldienst zal in principe zolang mogelijk doorvaren, zodat u het hele programma in de stad kunt meemaken. Per afvaart kunnen 50 mensen mee, dus vol is vol.

Schipper mag ik overvaren?

Om de charme van de Leeuwarder singels mee te maken , moet u een keer langs de Oldehove, de Prinsentuin en de Ee gevaren hebben . Heeft u dat altijd al een keer willen doen, dan is nu uw kans! 22 juni kunt u gratis een tochtje met de Wetternocht heen en weer richting Lekkum maken. Vertrek vanaf de Willemskade NZ , 40 personen per keer, vol is vol.

Spetterende binnenstad

Als voorproefje van bruisende activiteiten in en op de grachten zal de Nieuwstadgracht 22 en 23 juni vol liggen met fonteinen. Zo heeft u nog meer reden de kunst, die deze zomer langs de grachten hangt te komen bekijken. En 's avonds wordt het helemaal romantisch als de feeërieke verlichting onder de pijpen en bruggen aangaat.

Op het Waagplein zal zaterdag ook nog een bassin met verrassingsfonteinen staan, waar jong en oud zich mee kan vermaken.

Leeuwarden aan zee... Waterkaart Blauwe Diamant voorkant

De waterkaart van Leeuwarden

Het klinkt nu ongelofelijk, maar een paar honderd jaar geleden was Leeuwarden niet meer dan 3 terpen bij de monding van de Ee aan de Middelzee. Bekijk Leeuwarden eens met heel andere ogen door het maken van de Waterwandeling. Die wordt beschreven op de achterkant van de waterkaart Leeuwarden, die vorig jaar is uitgebracht door de Blauwe Diamant.

Van deze kaart zijn inmiddels 20.000 verspreid. Hij is gratis verkrijgbaar in de hal van het stadskantoor ,bij de VVV, bibliotheek en enkele boekhandels.

Op 22 juni is er de unieke gelegenheid om deze wandeling onder leiding van een gids te doen. Daarbij kunt u deze keer zelfs onder water lopen, want onderweg wordt ook een bezoek gebracht aan de expositie 'Friesland onder water 'in het Natuurmuseum. Ook heel spannend voor kinderen! In het Natuurmuseum krijgt u ook nog een consumptie aangeboden. U kunt gratis mee, maar wilt u zeker zijn van een plekje, dan kunt u vooraf reserveren via de VVV: 0900-2024060. De wandelingen vertrekken vanaf 11 uur om het halfuur vanaf de Waag.

We hawwe een woanskip en it leit in ' e singel

nieuwestad1900

Scheepshistorie in de binnenstad

Dit Cambuurlied verwijst naar de tijd dat een groot deel van de Leeuwarders op schepen woonde. Veel tjalken, skûtsjes en turfschepen e.d. overwinterden in de stad en lagen rijendik in de singels. Om iets van die sfeer van weleer weer terug te krijgen in de stad, zijn er plannen voor een bruine vloothaven bij de Westerkade en een museumhaven in de Zuiderstadsgracht.

Gelukkig liggen er ook nu al veel prachtige karakteristieke woon/werkschepen in de stad. Als u altijd al eens aan boord heeft willen kijken is daar nu de kans voor. Het is fantastisch dat een aantal schippers aan de Westerkade, Willemskade en Emmakade heeft beloofd hun schip die dag ter bezichtiging open te stellen. De schepen, die mee doen, zullen herkenbaar zijn aan een Blauwe Diamantvlag. Niet alleen schepen, maar ook het historische werfje aan de Oldegallileeën doet mee aan deze open dag.

Opa kijk ik vond op zolder.

Om even bij te komen kunt u s middags (met de kleinkinderen) terecht in het Filmhuis bij de Harmonie. Daar zal een doorlopende voorstelling zijn van archiefbeelden van historische schepen, oud Leeuwarden, activiteiten op en rondom water en ijs ( elfstedentocht). U kunt zo binnen lopen en er staat koffie of limonade voor u klaar.

Mocht u de smaak te pakken krijgen: zodra het donker wordt zullen op een groot scherm (5mx8m) bij het grote Prinsentuinconcert ook archiefbeelden getoond worden. Na afloop van het concert wordt nog in een heuse Open Lucht Bioscoop bij de vijver een nachtfilm vertoond, welke is nog een verrassing.

Prinsheerlijk in de Prinsentuin

De Prinsentuin is beroemd als mooiste stadsjachthaven van Nederland. Een koninklijke ontvangstplek voor de Friesland Vaartgasten. De Prinsentuin is dan ook het decor voor het bijzondere Concertspektakel dat de gemeente Leeuwarden in samenwerking met de Harmonie s avonds aanbiedt en waar ook u natuurlijk verwacht wordt. Een gevarieerd programma van brassband tot Senegalese drummers, kletzmer, klassiek, shanti, swing en smartlap waarbij nooit eerder vertoonde combinaties van artiesten te horen zullen zijn. Dat belooft wat!

Er wordt aan gewerkt om samen met de watersportverenigingen en ondernemersclubs ook s middags al de Prinsentuin te vullen met gezellige activiteiten. Een ideale plek om zittend in het gras van de vestingwallen de vloot s middags binnen te zien komen.

Meer info over de Blauwe Diamant:
www.leeuwarden.nl onder 'wonen in Leeuwarden'

Deel: ' Gratis waterdagje uit in Leeuwarden met de Blauwe Diamant '
Lees ook