Greenpeace Nederland


_____________________________________________________________

Las Palmas/Amsterdam, 29 maart 1999
Protest tegen overbevissing in Mauritaansewateren

GREENPEACE BEZET NEDERLANDSE

VISTRAWLER OP LAS PALMAS

In de haven van Las Palmas hebben actievoerders van Greenpeace maandagochtend 29 maart de varende visfabriek Carolien bezet. Vanaf het water hebben klimmers het schip beklommen en een spandoek opgehangen met de tekst 'No fish, no future'. Door op de netten te zitten die in een kraan hangen en op een vrachtwagen liggen maken andere actievoerders het wisselen van de netten onmogelijk. In totaal zijn zo'n 20 actievoerders uit zeven landen betrokken bij deze actie. De actie is gericht tegen het overbevissings-beleid van de Nederlandse vloot in de Mauritaanse wateren.
In de Europese Unie is afgesproken om vóór 2001 de trawlervloot met ruim 6% in te krimpen. Nederland is echter het enige Europese land waar de vloot zich nog steeds uitbreidt. Vorig jaar is de Carolien aan de reeds te grote Nederlandse vloot toegevoegd. Enkele weken geleden kwam daar nog eens de Afrika bij en er wordt nu gebouwd aan nog twee nieuwe fabriekstrawlers.

De Nederlandse trawlervloot verplaatst haar activiteiten steeds meer naar de Mauritaanse wateren en brengt haar vangsten aan land in Las Palmas op de Canarische Eilanden. De Nederlandse reders zijn zelfs van plan om met EU subsidie hier vrieshuizen te bouwen.

Dinsdag bespreken de Europese visserij-ministers in Brussel een commissievoorstel voor een nieuw subsidiebeleid. Ook evalueren ze de vorderingen van de lidstaten om de visserij-overcapaciteit te verminderen. Nederland ligt onder vuur omdat het zijn verplichtingen niet nakomt. De Europese Commissie stelt sancties voor, zoals het stopzetten van de visserij-subsidie (nu al bevroren voor Nederland) en het intrekken van vergunningen (wat bijvoorbeeld kan betekenen dat de Nederlandse trawlers niet meer in de Mauritaanse wateren mogen vissen).

Volgens het visserij-akkoord tussen de EU en Mauritanië mogen er
22 Europese schepen (vooral Nederlanders) voor de Mauritaanse kust vissen. Er vissen ook ongeveer 50 ex-sovjet schepen. De vangstcapaciteit van deze twee groepen samen is echter veel te groot voor de aanwezige visbestanden.
Deze ochtend wordt ook het rapport gepresenteerd van een onderzoek over de ontwikkeling van de visserij in Mauritanië en het visserij-akkoord tussen de EU en Mauritanië. Dit onderzoek schetst mogelijkheden voor het beter beheren en benutten van de rijke Mauritaanse visstanden.

_____________________________________________________________

Greenpeace NL
Keizersgracht 174

1016 DW Amsterdam
tel **31 20 - 4223344
Giro 44
www.greenpeace.org/~nl
sdesk@ams.greenpeace.org

_________________________________________________________________

Deel: ' Greenpeace bezet Nederlandse vistrawler op Las Palmas '
Lees ook