Greenpeace Nederland


_________________________________________________________________

Amsterdam, 8 maart 2000.

Milieuorganisatie doet loods op slot om vervuiling te voorkomen

GREENPEACE: GEEN GIFTIGE VERF OP GRIEKS PASSAGIERSSCHIP

Greenpeace voert vandaag actie bij de scheepswerf Van der Giessen-de Noord in Krimpen aan den IJssel. Acht actievoerders van de milieuorganisatie hebben een spandoek met de tekst "Stop TBT" opgehangen aan de deur van een loods op het terrein van de werf. In die loods wordt de laatste hand gelegd aan het passagiersschip Blue Star 2 van de Griekse reder Strintzis. Dit 172 meter lange schip wordt geschilderd met verf die de uiterst giftige stof tributyltin (TBT) bevat. Greenpeace eist nu van de werf en de reder dat de Blue Star 2 wordt overgeschilderd met een alternatieve verf zonder TBT. De milieuorganisatie heeft inmiddels de deur van de loods op slot gedaan om te voorkomen dat het giftige schip in het water terechtkomt.

TBT is een bestrijdingsmiddel dat wordt gebruikt om scheepsrompen vrij te houden van algen, zeepokken en andere zeeorganismen. De stof lekt echter uit de verf en komt zo in het milieu terecht. TBT heeft desastreuze effecten op het zeeleven. Zo wordt de hormoonhuishouding van honderden soorten zeeslakken ernstig verstoord door het gif waardoor de voortplanting wordt belemmerd. Uit onderzoek in opdracht van Greenpeace blijkt dat ook vis en andere zeedieren die de mens regelmatig eet, zoals mosselen, haringen en schollen, vervuild zijn met TBT. Het eten van grote hoeveelheden van deze vissoorten is niet zonder risico.

De actie van Greenpeace valt samen met een vergadering van de IMO, de Internationale Maritieme Organisatie. Tot en met 13 maart wordt in Londen gepraat over de invulling van een wereldwijd verbod op het gebruik van TBT in scheepsverf. Greenpeace wil dat de IMO zo snel mogelijk zo'n verbod aanneemt. Treuzelen is onacceptabel, vooral nu er voldoende alternatieven voor TBT-verf voorhanden zijn. Een beproefd alternatief is aangroeiwerende verf met koper. Dit richt 1000 keer minder schade aan dan TBT. Een echt milieuvriendelijke oplossing is de zogeheten non-stick verf. Dit maakt het oppervlak van schepen zo glad dat zeeorganismen zich niet kunnen hechten.

_________________________________________________________________

Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 -
4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, info@ams.greenpeace.org

Deel: ' Greenpeace geen giftige verf op Grieks passagiersschip '
Lees ook