Subject: Greenpeace actie Singapore
Priority: normal

G R E E N P E A C E P E R S B E R I C H T

Singapore / Amsterdam, 11 januari 1999

Greenpeace protesteert tegen dumpen van sloopschepen in Azië ACTIEVOERDERS ESCORTEREN ENCOUNTER BAY OP REIS NAAR LAATSTE HAVEN

Greenpeace en het Basel Action Network (BAN) hebben maandagochtend actie gevoerd in Singapore tegen het dumpen van sloopschepen op stranden in Azië. Voor de haven van Singapore werd de Encounter Bay, eigendom van het Nederlands-Britse bedrijf P&O Nedlloyd, opgewacht en geëscorteerd naar de haven. Op de boeg van het schip werd een spandoek gehangen met de tekst “P&O Nedlloyd Stop Toxic Trade”. De actievoerders hebben de kapitein van de Encounter Bay een brief overhandigd. Greenpeace en BAN eisen dat P&O Nedlloyd toezegt op een verantwoorde manier de gevaarlijke stoffen uit het schip te verwijderen voordat het naar de sloop gaat.

De actie in Singapore is een vervolg op eerdere acties van Greenpeace en BAN tegen de Encounter Bay in Rotterdam, Barcelona, Sydney en Auckland in de afgelopen twee maanden. Met de acties wil Greenpeace één van de grootste rederijen ter wereld op haar verantwoordelijkheden wijzen. P&O Nedlloyd heeft het afgelopen jaar al 7 containerschepen in Azië laten slopen.

De Encounter Bay bevat giftige stoffen, zoals zware metalen en asbest. Het is op weg naar Singapore verkocht aan slopers in China, waar giftige stoffen bij het slopen in het milieu terecht komen en de gezondheid van de slopers in gevaar brengen. Greenpeace en BAN hebben de autoriteiten in Singapore gevraagd te voorkomen dat dit schip de haven verlaat. Ook hebben ze de Chinese autoriteiten gewaarschuwd voor de komst van dit schip. De Basel Conventie van de Verenigde Naties verbiedt de export van giftig afval, inclusief asbest, van OESO-landen naar niet-OESO-landen. China heeft een verbod op de invoer van giftig afval.

De scheepsloop-industrie in Azië is de laatste 15 jaar sterk gegroeid. Het slopen van schepen in Westerse landen is fors duurder geworden omdat aan strenge milieu-eisen voldaan moet worden. Daarom wijken scheepseigenaren uit naar goedkope landen in Azië, waar het niet zo nauw genomen wordt met het milieu en de arbeidsomstandigheden.

De Encounter Bay is één van de ongeveer 700 schepen die jaarlijks in Azië op het strand gesloopt worden. Van de 80.000 arbeiders die hier werken als sloper, krijgt naar schatting een kwart kanker als gevolg van de blootstelling aan giftige stoffen, zoals asbest. Daarnaast vallen er ook dagelijks doden als gevolg van ongelukken. Vorige week nog kwamen 6 mensen om door een explosie op een Indiase scheepsloperij.

Deel: ' Greenpeace in actie tegen dumpen sloopschepen in Azië '
Lees ook