Greenpeace Nederland

Amsterdam, 23 november 1999

Europese Commissie laat zich door speelgoedindustrie zand in de ogen strooien

GREENPEACE: ZACHT PVC-SPEELGOED NU UIT DE SCHAPPEN

De Europese Commissie heeft gisteren nagelaten een besluit te nemen over een onmiddellijk verbod op zacht PVC-speelgoed. Dit is onder meer het gevolg van de aankondiging van de Europese speelgoedindustrie om vrijwillig te stoppen met het op de markt brengen van nieuw speelgoed van zacht PVC. Hierdoor blijft dit speelgoed voorlopig in de schappen. Greenpeace eist van minister Borst van Volksgezondheid dat zij zacht PVC-speelgoed onmiddellijk verbiedt. Minister Borst had vorige week aangekondigd voor het verbod te stemmen in de Europese Unie.

De aankondiging van de speelgoedindustrie is een stap voorwaarts, maar gaat lang niet ver genoeg, volgens Greenpeace. Allereerst geldt deze aankondiging alleen voor zacht PVC-speelgoed dat nieuw op de markt wordt gebracht en dat bestemd is om op te sabbelen. Het is echter bekend dat kleine kinderen alles in hun mond stoppen, en niet alleen bijtringen. Verder komt het meeste speelgoed uit China en andere Aziatische landen. Bedrijven uit deze landen kunnen gewoon doorgaan met het in Nederland op de markt brengen van dit soort speelgoed. Het enige afdoende is een verbod op de verkoop van dit speelgoed.

De afgelopen jaren heeft Greenpeace actie gevoerd tegen de verkoop van giftig speelgoed. Dit had tot gevolg dat er vorig jaar nog maar weinig zacht PVC-speelgoed in de winkels lag. Door de weigerachtige houding van minister Borst om een verbod in Nederland door te voeren, neemt het aantal speeltjes nu weer gestaag toe. Dit blijkt uit een steekproef die Greenpeace vorige week heeft gehouden. Met name de winkelketens ToysRUs, de Bijenkorf en Early Learning Centre zijn erg halsstarrig en brengen nu weer nieuwe speeltjes van zacht PVC op de markt. Greenpeace vindt het onaanvaardbaar dat de allerkleinsten nog steeds blootgesteld worden aan risicos. Een onmiddellijk verbod is noodzakelijk, zodat kinderen met Sinterklaas en Kerstmis gevrijwaard blijven van giftig speelgoed.

In zacht PVC-speelgoed zitten weekmakers (ftalaten), die vrijkomen door op dit speelgoed te sabbelen. Daardoor kunnen kleine kinderen grote hoeveelheden weekmakers binnenkrijgen. Weekmakers zijn giftig en kunnen lever- en nierschade veroorzaken. Ook staan ze op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen. Bovendien menen sommige wetenschappers dat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren.

Deel: ' Greenpeace Zacht pvc-speelgoed nu uit de schappen '
Lees ook