Grensberichten uit het Lauwersland


DOKKUMER NIEUWE ZIJLEN, 20150223 -- “Mijn werk balanceert op de grens van de gedroomde werkelijkheid, de grens tussen sprookjes en de waan van de dag, tussen mythe en realiteit”. Aldus kunstenares Carole Witteveen over het thema van de 24e Kunst aan Huis route Lauwersland.

Grenzen bieden houvast, maar kunnen ook beperkend werken. Feit is dat ze vervagen, verschuiven en soms overschreden worden. Grenzen worden getrokken of verdwijnen zomaar. Hoe werken grenzen voor jou, als kunstenaar, als mens? Welke kansen zie je? Welke grens heeft je uitgedaagd en geprikkeld. Welke grens nodigt je uit om je horizon te verbreden? Misschien biedt een grens een veilige haven van waaruit je je eigen verbeeldingswereld kunt laten ontstaan.  Dwingt het je om steeds weer kritisch te kijken naar de wereld om je heen en naar je werk. Welke grenzen verleg je om mee te gaan in een veranderende wereld? Verandert je werkmethode, interesses, materialen? Welke mogelijkheden van vandaag zouden je werk kunnen verrijken. Kijk je over de grens of leg je je zelf grenzen op?

Deze vraag stelt het bestuur van de Stichting Kunst aan Huis route Lauwersland aan de deelnemende kunstenaars die twee weekenden hun atelier openstellen voor het publiek. Alle bijdragen van Grensberichten worden in woord en beeld verwerkt in het themaboekje dat bezoekers krijgen bij aankoop van een lot.

De deelnemende kunstenaars.

In Friesland: Rita Bakhuijsen (schilderijen), Fons Hoiting (schilderijen), Koos Zwiers (keramiek), Gerda Hulsinga (schilderijen), Cees Booij (schilderijen), Dolph Kessler (fotografie), Egbarta Veenhuizen (schilderijen/tekeningen), Aafke Holman (schilderijen), Hennie Dijk – Stel (schilderijen/tekeningen).

In Groningen: Gerlof Hofman (schilderijen), Ina Fekken (papierkunst), Ben Steijn (schilderijen), Harm van der Meulen (schilderijen),  Rieneke Gollnau (schilderijen), Eva Kipp (mixed media), Bram van Huis (sieraden), Koen van der Velden (papier- en lichtobjecten), Ans Stobbe-Buter (glaswerk), Reny Kramer (schilderijen), Jolanda Meesters (schilderijen).

Er zijn ook een aantal gastdeelnemers op bijzondere locaties: Katja Berkenbosch (schilderijen van papier) in Ee, Wigle Engelsma (schilderijen/beelden) met zijn woonschip bij de molen in Birdaard, Paul Andringa (beelden / installaties) in het kerkje van Lichtaard, Carole Witteveen (schilderijen/tekeningen/beelden/grafiek) in kunstcafé de Dream in Dokkumer Nw Zijlen, Annemarie van Buuren (plaatwerkfotografie) en Ria van Krieken (schilderijen/objecten) in het oude Rechthuis van Aduard.

De uitgestippelde route van 190 kilometer loopt via landschappelijk aantrekkelijke weggetjes.  Starten kan op ieder punt van de route. De locaties zijn herkenbaar aan de Kunst-aan-Huis-spandoeken. In het gebied zijn diverse overnachtingsmogelijkheden.

Nieuw op de route: In Kunstcafé De Dream in Dokkumer Nw Zijlen is een infopunt ingericht, waar belangstellenden bestuursleden van de Stichting kunnen ontmoeten, de routefolder kunnen meenemen en ook alvast een lot kunnen kopen.

Bezoekers kunnen meedoen aan de Kans op Kunst Loterij en een kunstwerk naar keuze ter waarde van € 1000,- winnen. Deze kunstwerken zijn tijdens de route te bezichtigen in de ateliers, waar ook de loten van € 5,- per stuk te koop zijn. Ieder die een lot koopt krijgt een fraai boekje met daarin de 26 variaties op het thema: Grensberichten!

Datum en tijd: za-zo 7/8 en 14/15 maart, 11.00- 17.00 uur.

Plaats: diverse locaties in het Lauwersland ( NO.Friesland- NW Groningen). Toegang: gratis

Routefolders zijn o.a. verkrijgbaar bij alle deelnemende kunstenaars, CBK Groningen/Assen/Emmen, Kunstuitleen Leeuwarden, bibliotheken en diverse kunstencentra.

Kijk op www.kunstaanhuis.nl voor alle informatie en printbare routebeschrijving


Deel: ' Grensberichten uit het Lauwersland '
Lees ook