Groen Front! bezet Sophiaspoortunnel

8 december 1999

In Papendrecht hebben actievoerders van Groen Front! de Sophiaspoortunnel bezet van de Betuweroute. Rond negen uur vanochtend zijn de milieuactivisten van het bouwterrein verwijderd. Zij hadden zich vastgeketend aan hekken en bouwkranen. Vandaag staan in Dordrecht zeven leden van de milieubeweging terecht voor een eerdere actie op het terrein in Papendrecht. De actievoerders zijn aangeklaagd met een schadeclaim van twee ton.

Groen Front! reageert hierop op de volgende wijze: "In plaats van te verdedigen gaat Groen Front! in de aanval. Wij kondigen aan bij elke rechtzaak minstens evenveel schade te zullen veroorzaken door nieuwe bezettingen! De terreinen worden steeds zwaarder beveiligd en daar zijn we blij mee: beveiliging kost klauwen met geld!"

Projectorganisatie Betuweroute heeft bij de vorige acties van Groen Front! aangegeven zich tolerant te willen opstellen tegenover de actievoerders. In de actieweek van 13-18 september 1999 van Groent Front! is overleg gevoerd met de milieuactivisten en is afgesproken dat zij tijdens de actieweek niet gehinderd zouden worden door de Projectorganisatie Betuweroute, mits de veiligheid van medewerkers niet in geding zou komen. De bezetting van onder andere het bouwterrein van de Sophiaspoortunnel is toen getolereerd. Hierdoor hebben de werkzaamheden een dag stilgelegen.

Nu Groen Front! voor de tweede maal het bouwterrein van de Sophiaspoortunnel heeft bezet, heeft de Projectorganisatie Betuweroute besloten daadkrachtiger op te treden. Om negen uur vanochtend zijn de actievoerders losgeknipt en afgevoerd naar het politiebureau.

Deel: ' Groen Front! bezet Sophiaspoortunnel Betuweroute '
Lees ook