GAIA

Groene minister van dierenwelzijn Tavernier doet knieval voor bonthandel

GAIA: 'Minister verraadt eens te meer de dieren'

25 maart 2003

Persbericht

© GAIA

Minister Tavernier, bevoegd voor Dierenwelzijn heeft vandaag in een antwoord op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Magda De Meyer verklaard niet van plan te zijn nertsenkwekerijen voor bontproductie in ons land te verbieden. Daarmee verklaart de minister zich tot bondgenoot van de bonthandel. De Minister zou wel bereid zijn
- pas vanaf 2006 - de nog slechts twee resterende vossenkwekerijen te verbieden. Maar voor de 120 000 nertsen wil hij enkel de kooien iets of wat aanpassen. Geen verbod dus.

Dit is een schaamlapje dat voor het welzijn van de dieren nauwelijks verschil uitmaakt. Er zal met andere woorden geen einde komen aan het lijden van nertsen. Bij opgesloten nertsen sterft gemiddeld 1 op 5 van de jongen. Onderzoek heeft aangetoond dat voor bont gekweekte nertsen lijden aan maagzweren en vergrote bijnieren. Dat wijst op chronische stress. Tot 85% van de vrouwelijke nertsen vertonen abnormaal gedrag. 10 tot 30 % van de nertsen in bontfokkerijen verminken zichzelf. De typische nertsenkooi schaadt het dierenwelzijn in zeer ernstige mate. Zo is een belangrijke behoefte van nertsen zwemmen. Dat kunnen ze totaal niet in bontfokkerijen.
`Het is ongehoord dat nota bene een groene minister voor dierenwelzijn, geen graten ziet in het doen lijden en doden van nertsen voor het nodeloze luxeproduct bont.' zegt Ann De Greef, directeur van GAIA. Voor GAIA is het duidelijk: Minister Tavernier doet een knieval voor de bonthandel. In Groot-Brittannië is het fokken van pelsdieren voor bont vanaf dit jaar verboden. Daar heeft de overheid ingezien dat dieren doen lijden voor bontjassen terwijl er mooi en kwaliteitsvol nepbont op de markt beschikbaar is, ethisch onaanvaardbaar is.
Voor bontjassen worden jaarlijks in België alleen al 120 000 nertsen en duizenden vossen, na een kort en ellendig bestaan, respectievelijk vergast en anaal geëlektrocuteerd.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage

Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be

Zoekwoorden:

Deel: ' Groene minister dierenwelzijn Tavernier doet knieval voor bonthandel '
Lees ook