Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
17 juni 2002

GroenFront! fietsers nemen parkeergarages over in Utrecht

Vrijdag massaal eko straatfeest tegen Spaanse EU top

Een vijftigtal fietsers demonstreerde vandaag in Utrecht tegen de 'parkeerwildgroei' in de stad. Enige rondjes werden gereden in de parkeergarages aan de Strosteeg en Catharijnesingel. Aan de St. Jacobsstraat werd de garage afgesloten door beveiliging waardoor er geen auto's in of uit konden. Vrijdag kondigt GroenFront! een massale 'Rave against the Machine aan' in het kader van de EU top in Sevilla, waar tienduizenden demonstranten verwacht worden. Bovendien bestaat GroenFront! op die dag zes jaar.

De fietsdemonstratie eindigde op het Lucasbolwerk, waar tevens de streetparty zal beginnen. Onder het stadsgroen is een nieuwe parkeergarage gepland. Enige bomen zullen sterven doordat hun wortels in de knel raken. Ook trekt de parkeergarage meer vervoer naar de binnenstad. Er liggen nog meer garages op de tekentafel. Zo zou de fietsenstalling onder het centraal station vervangen moeten worden door een autokelder. GroenFront! vindt dat het geld beter in gratis openbaar vervoer gestopt kan worden.

Om haar zesde verjaardag te vieren riep GroenFront! een maand van ekologische oproer uit. Eerder deze maand zijn al protesten geweest tegen de inmiddels aangelegde (maar nog steeds niet in gebruik zijnde) Afrikahaven nabij Ruigoord, Amsterdam. Een week later heeft GroenFront! een dag lang de werkzaamheden ter uitbreiding van Schiphol met een nieuwe pier stil gelegd. Het ELF maakte vorige week een gen-tech veld onklaar. Afgelopen bezocht GroenFront! opnieuw bouwterrein voor een Betuwelijn bij Pannerden.

"We wilden een krachtige term gebruiken om de ernst aan te geven van de situatie, dat is de reden om een maand van eko-oproer uit te roepen. Soorten sterven uit, de lucht vervuilt en alles wordt volgebouwd. De situatie wordt steeds instabieler: door klimaatverandering krijgen we hier bijvoorbeeld meer en meer parasieten. Veel effecten zijn volkomen onvoorspelbaar en tallozen volledig onbekend," aldus Joris van den Bosch, betrokken bij de protesten.

Op 21 juni 1996 bezette GroenFront! een bouwterrein tegen de aanleg van de Panamabrug in de Indische Buurt in Amterdam. Dit was haar eerste actie, geinspireerd op het internationale EarthFirst!. Daarop volgde een lange reeks van acties tegen aanleg of uitbreiding van wegen (A12, A4), een brug (Tweede Lekbrug), haven (Afrikahaven), luchthaven (Schiphol) en natuurlijk spoorlijn (Betuwelijn). Ook voerde GroenFront! actie tegen genetische manipulatie, kerntransporten en klimaatverandering.

De streetparty begint om 14.00 uur op het Lucasbolwerk. Een kaartje is op onze website te vinden.
De activisten zijn bereikbaar via 06 19762729 en www.groenfront.nl

+ We have a new PGP key - http://www.groenfront.nl/pgp.txt +

Vrienden van GroenFront! | EarthFirst! Netherlands Support Group

NO COMPROMISE IN DEFENSE OF MOTHER EARTH!
++ http://www.groenfront.nl ++
++ mailto:vrienden@groenfront.nl ++

PO BOX 85069 3508 AB Utrecht Netherlands
Giro 4370351 tnv Steungroep NVDA te Utrecht ovv GroenFront! Voicemail/fax: +31 84 8666018

Deel: ' GroenFront! fietsers nemen parkeergarages over in Utrecht '
Lees ook