PERSBERICHT
17-1-2000

GROENFRONT! VERLIEST RECHTSZAAK

Vandaag heeft de Arnhemse Rechtbank in een speciale zitting uitspraak gedaan in het kort geding dat de NS aanspanden tegen krakers op de Betuwelijn. De GroenFront!-activisten moeten van de rechter na acht dagen verdwenen zijn. De krakers gaan niet vrijwillig weg. Ze kondigen een 'Slag om de Betuwe' aan.

In 1998 en 1999 zijn er acht panden gekraakt door GroenFront!, in Ressen, Zetten-Andelst en Meteren. De krakers zijn niet verbaasd over de uitspraak, maar vinden het toch tegenvallen. "Het criterium in de wet is spoedeisend belang. Hier is de buurt kenbaar gemaakt dat er op z'n vroegst in december gewerkt gaat worden. Dat noem ik niet spoedeisend, of de NS gaan de buurt voor de gek houden. Dat zou me ook niet verbazen," aldus een van de krakers in Zetten-Andelst. De advocaat van de GroenFront!-activisten, Mr. Hummels, gaf aan dat er ook in Ressen het een en ander nog niet rond is met de vergunningsaanvragen. Sloopvergunningen zijn door de NS bij de verkeerde Gemeenten aangevraagd.

Een andere bewoner verwachtte er toch al niets van. "Het is het zoveelste voorbeeld van een rechtsstaat die toch altiijd net wat gunstiger uitvalt voor bedrijven als de NS en de transportsector. De buurtbewoners hier spannen ook procedure na procedure aan, maar die zijn er eigenlijk maar voor de vorm. Het spoedeisend belang van de NS is om het project zo snel mogelijk door te drukken, want iedereen weet dat we niets aan dat ding hebben."

GroenFront! gaat niet weg. Er zijn nog acht dagen om verder te barricaderen en te tunnelen en dit gaat nu in duizelingwekkend tempo, want er is nu hulp uit alle hoeken van het land gekomen. Ze kondigen aan zich met hand en tand geweldloos te verzetten.

Deel: ' GroenFront! verliest rechtszaak over kraakpanden Betuwelijn '
Lees ook