GroenLinks


-

GroenLinks levert kwart meer wethouders dan in 1998

29 mei 2002

GroenLinks levert na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart 77 wethouders. Dat is een groei van 24% ten opzichte van 1998. Nu vrijwel alle collegeonderhandelingen zijn afgerond wordt duidelijk hoeveel wethouders de partijen mogen leveren.

In maar liefst 83 gemeenten (waarvan 15 deelgemeenten) neemt GroenLinks deel aan de colleges van Burgemeester en Wethouders. In 63 gemeenten als zelfstandige partij en in 20 gemeenten als onderdeel van een (progressief) samenwerkingsverband.

In 46 gemeenten komt GroenLinks nieuw in het dagelijkse stadsbestuur ten opzichte van 1998. In 36 gemeenten is GroenLinks in het college gebleven. In 17 gemeenten is zij verdwenen uit het college. De bekendste daarvan is Amsterdam, waar GroenLinks buiten het college is gehouden.

In drie Amsterdamse stadsdelen en in Nijmegen en Wageningen levert GroenLinks twee wethouders. Van de 77 GroenLinks-wethouders zijn 19 personen vrouw en 5 personen van allochtone afkomst.

De samenstelling van de colleges waarin GroenLinks participeert zijn zeer divers, van coalities met twee partijen tot regenboogcoalities (met o.a. VVD). In vier gemeenten zit GroenLinks in een college met een leefbaarheidspartij: Almere, Eindhoven, Purmerend en Nieuwegein. De meest linkse coalities waarin GroenLinks participeert, zijn die van Nijmegen en het Groningse Menterwolde. In beide plaatsen wordt samengewerkt met PvdA en SP.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl

Deel: ' GroenLinks levert kwart meer wethouders dan in 1998 '
Lees ook