Ingezonden persbericht

GroenLinks stelt boekhoudfraudes bij gemeenten aan de kaak

DEN HAAG, 20040528 -- GroenLinks heeft gisteren in de Tweede Kamer de misstand van de veel voorkomende boekhoudfraudes bij gemeenten en provincies aan de kaak gesteld. GroenLinks wil dat hier onderzoek naar wordt ingesteld en wil dat aan deze misstand een einde wordt gemaakt. Na de bouwfraude en boekhoudfraudes in het bedrijfsleven is nu de overheid zelf aan de beurt. Ook de overheid zelf is blijkbaar niet vies van dubieuze praktijken die het daglicht niet kunnen velen.


GroenLinks heeft gebruik gemaakt van de bevindingen van registeraccountant drs. Leo Verhoef uit Wijk bij Duurstede, die al jarenlang bezig is deze misstand van ongekende omvang boven water te krijgen. Het gaat om boekhoudfraude van miljarden euro's. Vrijwel altijd gaat het om het verzwijgen van grote overschotten in het gemeentelijke huishoudboekje. Amsterdam verduisterde in de afgelopen jaren met zijn boekhoudfraude grote overschotten. De boekhoudfraude bedraagt bij Amsterdam ruim 2 miljard euro. Bij Rotterdam is de boekhoudfraude inmiddels opgelopen naar circa 550 miljoen euro en bij Den Haag naar circa 430 miljoen euro. Dordrecht kent een boekhoudfraude van circa 180 miljoen euro, Eindhoven van 150 miljoen euro, Haarlemmermeer van 260 miljoen euro, Tilburg van 220 miljoen euro, Utrecht van 160 miljoen euro. Nu deze boekhoudfraudes in de openbaarheid komen, kunnen bijvoorbeeld grote vraagtekens gezet worden bij de noodzaak van de grote stijging van de gemeentelijke belastingen en heffingen in de afgelopen jaren.
Ook provincies doen volop aan deze praktijk mee. Bij Noord-Holland is de boekhoudfraude al opgelopen tot 340 miljoen euro en bij Gelderland tot 310 miljoen euro.
Leo Verhoef heeft inmiddels bij circa 80 gemeenten en provincies boekhoudfraude geconstateerd. In twintig gevallen heeft hij inmiddels bij Justitie aangifte gedaan.

Deel: ' GroenLinks stelt boekhoudfraudes bij gemeenten aan de kaak '
Lees ook